Cikkajánló - Eltűnhetnek a pedofilok a nevelőszülői rendszerben

bloodprintA nagykőrösi férfi zavarás nélkül zaklathatta hónapokon át a nevelt lányát, ami egészen érthetetlen, ugyanis aki hivatásos nevelőszülőnek áll, annak szűrők sokaságán kell átmennie: ellenőrzik erkölcsileg, anyagilag, pszichológiailag, családilag, és csak ha egy tanfolyamot is elvégzett és még a vizsgát is letette, akkor kerülhet hozzá gyerek. - a Velvet cikkét ajánljuk.

Szakértők szerint azonban szinte lehetetlen kiszűrni a pedofil hajlamú nevelőket, mivel a kérdezz-felelek és vizsgahelyzetben mindenki a jobbik arcát mutatja. Ráadásul a családból kiszakítás traumát okoz a gyereknél, így a további traumákat még nehezebb észrevenni rajta. Egy szűrőt azonban még bevezethetne az állam: a nevelt gyerekek pszichológiai felülvizsgálatát.

 

A Jóban Rosszban sorozat nézésével csábította magához nevelt lányát a nagykőrösi M. Tamás, akit első fokon 7 év 6 hónap fegyházra ítélt a Budapest Környéki Bíróság február 6-án. A férfi erre jogosító végzettséggel rendelkező nevelőszülő volt, holott korábban agyi infarktuson és depresszión is átesett, gyógyszeres kezelésre szorult és ivott is. Az eset nem elszigetelt, nevelőszülők korábban is kerültek a vádlottak padjára. Tavaly februárban egy dévaványai férfit ítéltek börtönre, mert négy éven át molesztálta nevelt lányait (ő is hivatásos nevelő volt).

 

Az ilyen esetekben felmerülhet több kérdés: ki és mi alapján ad engedélyt arra, hogy valaki hivatásos nevelővé váljon, milyen vizsgálatokon kell átesnie az illetőnek, mennyire alaposak a pszichológiai vizsgálatok, mennyire ellenőrzik a nevelőszülő tevékenységét állami oldalról, milyen sűrűn vizsgálják felül az alkalmasságát és mik lehetnek az alkalmasságát kizáró okok?

 

Tovább a teljes cikkre

foto:sxc.hu