Viviane Reding: "Ne csak ma emlékezzünk az eltűnt gyerekekre!"

euparlamentAz eltűnt gyermekek nemzetközi napján, május 25-én, Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke és az EU igazságügyi biztosa azt nyilatkozta: "Mint minden évben, az Európai Bizottság idén is támogatja az eltűnt gyermekek nemzetközi napját, hogy ne csak ma emlékezzünk az eltűnt gyerekekre, hanem az év minden napján.

Ahogy egyre több család és gyermek utazik az Európai Unión belül, szükségünk van olyan segélytelefonszámokra, amelyek mindenki által ismertek, mindegy, hogy otthonról vagy nyaralás során van szükség rájuk és ugyanúgy elérhetőek Finnországtól elkezdve Görögországig. "

Viviane Reding hozzátette, hogy az Európai Bizottság idén 5.100.000 eurós forrást biztosított a 116 000 forródrótra és a gyermekek jogellenes elvitele esetén alkalmazható riasztási mechanizmusok megfelelő beállítására és működtetésére. Ezzel a kezdeményezéssel felgyorsult az előrelépés, hiszen jelenleg egy tagállam kivételével immár 23 országban érhető el a segélytelefonszám. Viviane Reding felhívta Finnország figyelmét - az egyetlen tagállamét, amely még nem alkalmazza az eljárást, hogy kövessék az összes többi uniós ország példáját és alkalmazzák a forródrótot, hogy az eltűnt gyermekek felkutatását meggyorsíthassák. Ez a segélyvonal segíthet és életeket menthet, de csak akkor működik teljes körűen, ha az összes tagállam alkalmazza azt.

A digitális egyezményért felelős Neelie Kroes szerint "Minden szülőnek tudnia kell, kit kell hívni, ha a gyermek eltűnik. A 116 000 segélyvonal egy nagy lépést jelent, de most a nemzeti hatóságokon a sor, hogy a jogi kötelezettséget a gyakorlati cselekvés kövesse - és biztosítsák, hogy egyre többen ismerjék meg ezt a létfontosságú szolgáltatást. Már akad néhány jó példa, de nagyon fontos, hogy a távközlési szolgáltatók nagyobb erőfeszítéseket fejtsenek ki e téren."

2010. november 17-én a Bizottság jelentést fogadott el az eltűnt gyermekek uniós-szintű segélyhívószáma kapcsán (lásd IP/10/1513). A jelentésben, "Hívd a 116 000 telefonszámot: európai forródrót az eltűnt gyermekekért" a Bizottság újból felszólította a tagállamokat, hogy hajtsák végre a 116 000 vonal kiépítését. Majd megismételte felhívását az EU 2011. február 15-én (lásd IP/11/156).


Az Európai Bizottság 4.400.000 eurós összegben finanszírozta az eltűnt gyermekek forródrótját, amit mostanáig 17 tagállam szervezetei használtak fel (Belgium, Cseh Köztársaság, Ciprus, Dánia, Észtország, Spanyolország, Magyarország, Írország, Litvánia, Lettország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia és az Egyesült Királyság). Három új forródrót indult Lettországban, Litvániában és Svédországban, amiknek megvalósítását a Bizottság folyamatosan figyelemmel követi.

Külön pályázati felhívás keretében pedig 2013-ban, 600.000 eurós keretösszegben a gyermekek elrablását elősegítő riasztási mechanizmusok kialakítására lehet majd pályázni.