Baby boom, házasságon kívül

babyborn
Több gyerek született házasságon kívül az elmúlt évben Nagy-Britanniában, mint valaha. Hova vezet mindez?

Újabb év, újabb születési arányszámok Nagy-Britanniában és Walesben, az Országos Statisztikai Hivatal jóvoltából. A statisztikákban régóta a szülők közötti kapcsolaton volt a hangsúly, de most valami sokkal érdekesebb olvasható ki az adatokból.

 

2016-ra több gyerek születik majd házasságon kívül, mint házasságban, ha a párok követik a jelenlegi tendenciát. Ez messze a legmeglepőbb állítás, amire az adatokból következtetni lehet. De miért? Ez a tény többet árul el a britek házassághoz való viszonyáról, mint amekkora változást valójában a társadalomban okoz.

 

A tradicionális házasságok csökkenése a továbbiakban több kérdést vet fel. Az adatok nyilvánosságra hozatalát követően, Tim Loughton, gyermekvédelmi miniszter felszólította a kormányt, hogy csökkentsék az adót a házasok számára, ezzel segítve elő a házasodási kedvet.

 

A több mint 50 százalék feletti házasságon kívül született gyermekek arányszáma sokkoló ahhoz képest, hogy 1946-ban ez az arány csupán 6,6 százalék volt.

 

Az anyák egyre idősebbek

 

A nők átlagéletkora, amikor gyermeket vállalnak az utóbbi években folyamatosan nő. Kétségtelen hogy a növekedés 2011 és 2012 között nem tűnik jelentősnek, csupán 0,1 százalék, mely jelenleg 28.9 éves kort jelent-, de ez a növekedés folyamatos, és nagyjából egy évnyit jelent minden évtizedben.

 

A negyven év felett szülő nők száma megháromszorozódott. 1996-ban tízezren voltak, míg 2012-ben már harmincezren. A meglepő viszont az, hogy a csecsemők száma ugyanannyi, mint az 1940-es években.

 

További tanulságos információ még, hogy négy britből három szerint a tinédzser kori terhesség nagy problémát jelent az országban. Holott valójában, a 20 év alatt szülő nők száma meglehetősen drasztikus hanyatlást mutat a 90-es évek vége óta Walesben és Nagy-Britanniában. Jelenleg a 20 év alatti nőknél 10 százalékkal kevesebben vannak, akik gyermeket szeretnének, mint 10 évvel ezelőtt ugyanebben az életkorban gyermeket akarók nők.

 

Ezek a statisztikai adatok felfedhetik a tényt, hogy a 44 éves házas asszonyok most sokkal jobban szeretnének gyermeket, mint az 1972-es években. 2012-ben az ilyen korú házas nők 10.4 százaléka adott életet gyermeknek, míg 2000-ben csak 7.8 százalék volt az arányuk.

 

Azt a tényt is érdemes megjegyezni, hogy 2011-ben az átlagos házasodási kor a nők körében 33,6 év volt, míg az szülés átlagos kora 29.6 év volt átlagban, így lehetséges, hogy a fiatal anyák még nem házasodtak ugyan meg, de a későbbiekben, az adatok alapján valószínűsíthető, hogy meg fognak.

 

Új baby boom jön?

 

Mialatt úgy tűnik, hogy kevesebb gyermek születik házasságon belül napjainkban, azért akadnak jó hírek is.

 

A születés szám csökkenésének száma drasztikus fordulatot vett az elmúlt évtizedben. 2012-ben 726.000 terhesség volt, amely több mint 100.000-rel több mint 2002-ben, és a legmagasabb születési arányszám, melyet 1972- óta tapasztalhattunk. Talán ez azt jelentheti, hogy új baby boom van a láthatáron, ami talán fontosabb, minthogy ezek a gyerekek házasságon kívül vagy házasságban születnek-e.

 

Eredeti cikk

fordította: Fodor Mariann

foto:sxc.hu