Fiatalkorúak Intézete Indiában

Írta:  Bábiczki-Nagy Nikoletta

supremecourtindiaA Magazin úton, a Delhi Egyetem közelében egy kopottas, nagy épületegyüttes látható, magas sárga palánkfallal körbevéve, amely az angol gyarmati időszakban fegyver- és lőszerraktárként működött. A hat épületből három jelenleg a delhi kormány javítóintézeteként működik, fiatalkorú elkövetők számára. A leghírhedtebb bentlakó, aki egyben a legfiatalabb vádlott is, bíróság előtt áll, csoportosan elkövetett nemi erőszakért és egy 23 éves nő meggyilkolásáért.

„Egy biztonságos helyen van, elkülönítve a többi fiataltól.” - mondja Manoj Kumar Upadhyay, a fiatalkorú fiúk ügyvédje. A vádlottat, aki 17 éves korában követte el a bűncselekményt, ha bűnösnek nyilvánítják, a maximális ítéletet kapja, három évet egy speciális otthonban.

 

Észak-Delhiben a fiatalkorúak otthona 16 éves korúakat, illetve idősebbeket fogad, azokat, akiknek az ügye még tárgyalás alatt áll, illetve a már elítélteket is. Előző héten 20 fiatal lakott a három épületben. Különálló ház van Delhiben a 14-16 éves korúaknak.

 

Ramesh Kumar Dhaneria az észak-delhii otthon felügyelője egy ócska irodában dolgozik, egy relatíve új adminisztratív részben. Néhány tönkretett gép, egy megrongált biliárdasztal, néhány törött súly és vasrácsok dekorálják az irodája falát. „A fiatalok tették tönkre”- mondja.

 

A férfi szerint a fiatalokkal foglakozni nem egyszerű feladat, ennek ellenére az elmúlt pár hónapban nem fordult elő erőszakos eset. „Ők még gyerekek, kívánságaik vannak. Sokszor kérnek tőlem samosát vagy kínai sült tésztát ebédre, ami nincs az előírt menüben.”

 

Annak ellenére, hogy az intézmény pénzügyi juttatása 66 ezer dollár az adott évre, Dhaneria szerint a delhi kormányra kell várni, hogy ellenőrizze és jóváhagyja az új kamerák és számítógépek vásárlását. 

 

A delhiben csoportosan elkövetett nemi erőszak kapcsán fokozódott a figyelem a fiatalkorúak igazságszolgáltatási rendszerének hatékonysága irányába, mert a fiú a maximális ítéletet is kaphatja. A büntethetőségi korhatárt csökkentették 18-ról 16 évre. Múlt hónapban az indiai Legfelsőbb Bíróság több, a korhatárra vonatkozó pert is elutasított.

 

„Milyen alapon szeretnénk változtatni a törvényen? A probléma a törvény végrehajtásában van.” - mondja Enakshi Ganguly Thukral, egy a fiatalok jogaival foglalkozó civil szervezet társigazgatója.

 

„A jog magyarázata nem megfelelő és az infrastruktúra, amely körülveszi, az is alkalmatlan.” - folytatja. Indiában, ha 7-18 éves fiatalok követnek el bűncselekményt, azt úgy veszik, mintha „konfliktusba kerülnének a törvénnyel”.

 

Az NRCB - amely az indiai bűnügyi statisztikákkal foglalkozik – adatai alapján, 2012-ben 31973 bűncselekményt követtek el fiatalkorúak, míg 2002-ben csak 27541-et. Kizárólag Delhiben 1171 ügyet regisztráltak a múlt évben.

 

„A 2000-es fiatalkorúakra vonatkozó törvény kimondja, hogy minden indiai államban létre kell hozni fiatalkorúak otthonát. Körülbelül 200 fiatalkorú él a hat delhii otthonban, ebből ötben csak fiúk vannak. A szakképzett személyzet hiánya és a korrupció pestisként teszi tönkre ezeket az intézményeket,” - mondja a szakértő.  

 

„A hivatalnokok túlterheltek, képzetlenek és gyakran a rövidebb útat választják”, mondja Anant Kumar Asthana, a fiatalkorúakra specializálódott ügyvéd. Ő vezeti azt az öttagú bírói bizottságot, mely a fiatalkorú otthonokat ellenőrzi Delhiben.

 

„A kormány a fiatalkorú otthonok költségvetésének egy jelentős részét a biztonságra fordítja. De a mindennapi gyakorlatban néhány intézmény saját biztonsági rendszert építtet ki, hogy figyeljék vagy megelőzzék a verekedéseket.” - mondja Asthana.

 

„A kamera rendszer megelőzi, hogy a személyzetnek kelljen eldönteni a bandaharcokat, de egyszer a monitorokat figyelő fiatalt is felelősségre vonták a választásáért, ami még több harchoz is vezethet.” - folytatja.

 

Két nagy terem van az észak-delhii intézményben azoknak a fiatalkorúaknak, akiket elítéltek. Az egyik szobában van egy ventilátor, egy tévé és két öreg acélállvány, ahol a fiatalok a személyes dolgaikat tárolhatják. A ruháikat a szobát átszelő kötélre lógatják. Egy halom ágynemű pedig hátul, az ablak mellett hever.      

 

A riporter látogatásakor hét fiatal lakott ott, de nem volt mind a szobában. Egy tanár hindit tanított két fiúnak, akik egy matracon ültek. A szomszéd szobában színes szőnyeg a padlón. A bentlakók az egyik falat Shiva és Parvati istenek képével díszítették. Az egyik fiú gitárleckét vett, a másik pedig egy öreg szabótól tanult varrni.

 

„Ez a szakmai képzés része” - mondta Karam Chand, az intézmény jólétéért felelős titkára. „Sok fiút érdekel a zene”.

 

„Hölgyem, a felügyelők nem hallgatnak meg minket. Mi videójátékot akarunk.” mondja a gitáron pötyögő fiú a riporternek. Én nem beszélhetek a bentlakókkal, szóval nem tudtam megkérdezni a fiút a korábbi életéről és a videojátékokról” - írja a riporter.

 

Az udvaron a bűzlő wc mellett van a víz automata, és egy törött mosógép áll a kuka mellett, meg néhány söprű. „ A fiúk a mosógépben mossák ki a ruhájukat” - mondja az ügyvéd. Egy rácsos röplabda pálya, egy templomnak látszó tákolmány és egy szentély látható a két szobából.

 

Asthana elmondja, hogy az intézmény nem gondoskodik pszicho-szociális ellátásról, ami egyébként a törvényben foglaltakkal ellentétes. Akik ezeket a helyeket irányítják, megvetik a fiatalokat, a fentiekben leírt a „törvénnyel szembeni konfliktus” miatt.

 

„Egy hónap alatt elkészítik a fiatalokra vonatkozó egyéni gondoskodáshoz szükséges személyes terveket, amelyeket rendszeresen a kormány ellenőriz, viszont néha előfordul, hogy az otthonok elveszítik ezeket a terveket” - mondja a férfi.

 

Egy korábbi bentlakó, akit szodómia miatt ítéltek el, hat hónapot töltött egy ilyen otthonban, Észak-Delhiben. „A hivatalnokok alig beszéltek velem. A legtöbb időt tévénézéssel töltöttem vagy takarítással” - mondja a fiatal.

 

Az ő ideje alatt nem voltak szakmai képzések. A fiú 2010-ben szabadult, és jelenleg utcaseprőként dolgozik. „Mi mostuk a saját ruháinkat, pucoltuk a wc-t és mosogattuk az edényeket.” - mondja a 24 éves férfi, aki azóta megházasodott és egy gyermek apja.

 

A bűncselekmény természetét tekintve vannak olyan elkövetők, akiknek csak tanácsadás ajánlott, mondja Shahbaz Khan Sherwani a fiatalok jogaival foglalkozó civil szervezet program koordinátora, aki körülbelül 15 fiatallal foglalkozik hetente. Ő amúgy a csoportosan elkövetett nem erőszakos ügy egyik védője.

 

Az egyik 14 éves lánnyal is ő foglalkozik. A lány bűne, hogy megtréfálta a rendőröket. „Hívtam a rendőröket, azt mondtam, hogy bombarobbanás volt az India hídon.” Azt mondta, hogy azért tette, hogy ráijesszen a húgára. Ő most 18 éves és a tanácsadási periódus után, ami majdnem három év volt, sikerült egy introvertált személyiséget extrovertált személyiséggé átformálni.

 

De nem mindenkinek vannak pozitív élményei a rendszerrel kapcsolatban. Egy 15 éves fiú állítólag megpróbált elszökni egy 18 éves lánnyal, és ezzel kezdődött meg a fiú rémálma. Egy éjszakára bezárták a rendőrségen és megverték, ami törvényellenes volt. Egy nappal később egy megfigyelő otthonba küldték Észak-Delhibe, ahol egy rövid időszakot töltött a szabadulásáig. „A szabadulásom után is hosszú ideig megfélemlítettek a rendőrök” - mondta.

 

A fiú ma 16 éves, fogva tartása előtt állami iskolába járt. A lány, akit szeretett, férjhez ment. Ő meg most egy alternatív iskola 10. osztályába jár, és a tanulásra összpontosít.

 

Sherwani szerint a rendőrök gyakran kezelik úgy a fiatalokat, mintha felnőtt bűnözők lennének. „A rendőrök gyakran manipulálják a fiúk életkorát és felnőtt börtönökbe küldik őket, ahol a fiatalok még inkább elvadulnak. ”

 

2011-ben 114 fiatalt vittek át megfigyelő otthonokba a felnőtt börtönökből a rossz fogva tartási körülmények miatt. Asthana ügyvéd szerint jelenleg is több ügyben hasonló az eljárás, de a fiatalkorú fogvatartottaknak nincsenek legális eszközeik, hogy harcoljanak az igazukért, hogy ők még 18 évnél fiatalabbak.

 

A Legfelsőbb Bíróság rendelete szerint havonta kell ellenőrzést tartani Tiharban, a felnőttek börtönében. Minden egyes hónapban találnak fiatalkorúakat bezárva.

 

A fiúk, akiket felnőtt börtönökbe zárnak „megtanulják a túlélési trükköket, és ezeket a megfigyelő otthonokban is alkalmazzák” - mondja Asthana - „így növekszik az erőszak a fiatalkorúak otthonában.” Orvosi pengét gyakran használnak a felnőtt börtönökben és a megfigyelő otthonokban gyakran szerzik őket vissza a fogvatartottaktól.

 

A jog mögötti filozófia megvédi a fiatalokat, kapnak egy második esélyt, mondja Thukral a fiatalkorúak jogaival foglalkozó civil szervezet egy tagja.  „Először a fiatal eltölt egy időszakot ezekben az otthonokban és a Fiatalkorúak Bírósága utána biztos lehet abban, hogy a fiatal képes lesz-e visszailleszkedni a társadalomba, mint felelősségteljes állampolgár. De felülvizsgálatra sosem kerül sor.” - teszi hozzá Thukral.  

 

Forrás

foto:Wikipedia