Diplomás családgondozók tömege a létminimum alatt


Leginkább az az elgondolkodtató, hogy a különböző ágazatok, szakterületek folyamatos és rendszeres bérfejlesztései mellett az elmúlt 15 évben miként és miért „feledkeztek meg” a jogalkotók a szociális és gyermekvédelmi szféráról, továbbá, hogy miért nincs, vagy hol van a szociális lobbi, a szociális érdekvédelem.


A Módszertani Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete 2013. okt. 24-én kiadott Gyermekvédelmi tükör 2013: Diplomás családgondozók tömege a létminimum alatt c. tanulmányában megdöbbentő adatokat és összefüggéseket közöl a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatokban dolgozó szociális munkások, elsősorban a diplomás családgondozók bérezésével és annak kilátástalanságával kapcsolatban. A MOGYESZ „ez alapján úgy határozott, hogy csatlakozik a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság tevékenységéhez”- áll Gál Antal, a MOGYESZ elnökének levelében, a tanulmányban pedig egyértelmű javaslatokat tesz a súlyos és veszélyes folyamatok visszaszorításához szükséges azonnali lépésekre.

A tanulmány az egyre nagyobb arányú pályaelhagyás okait vizsgálva a szociális gyermekvédelmi ágazat rendkívül alacsony bérezésével foglalkozik: a bruttó átlagbér emelkedése 2004 és 2012 között mindössze 7% (!) volt, szemben a létminimum 61%-os, vagy a minimálbér 85%-os emelkedésével. A bérszínvonal lemaradása a többi közalkalmazotti bérhez hasonlítva még szembetűnőbb, hiszen ugyanebben az időszakban „a nemzetgazdaság átlagában 57%, a közszférában 31%, az oktatás területén 27% emelkedtek a bérek, addig a szociális ágazatban még az infláció mértékétől is messze elmaradó mértékben, mindössze 7%-kal.” A pedagógusi fizetésekkel összehasonlítva ráadásul a 2013-as év a különbségek további növekedését hozta, hozza a pedagógus életpálya modell szeptemberi bevezetésével.

A bérfejlesztések elmaradása következtében a szociális gyermekvédelmi ágazat soha nem látott mértékben marginalizálódott, a terület munkavállalói tömegesen kerültek a létminimum alá, bérük csak kiegészítéssel éri el a minimálbért.” Pedig, mint tudjuk, diplomás szakemberekről van szó, de „a többletmunkát igénylő, a tevékenység ellátását nehezítő körülmények között való munkavégzés, vagy bármely többlettudás pótlékokkal nincs elismerve”. Ráadásul az ágazaton belüli egyenlőtlenségek, bérfeszültségek is egyre nőnek.

Csak példaként: egy egyedülálló, főiskolai diplomával rendelkező szakembernek 9 évet kell dolgoznia, hogy a 2012-es létminimum összegénél, azaz a havi nettó 85.960 Ft-nál többet vigyen haza. A 2013. évi létminimum összegéről még nincs pontos adat, ez kb. 90.000 Ft, vagyis a helyzet most még ennél is rosszabb. „A gyermekjóléti illetve a családsegítő szolgálatokban dolgozó diplomás családgondozók jelentős aránya a létminimum alatt, azaz abszolút szegénységben kényszerül élni.

Forrás: http://www.mogyesz.hu/files/Gyermekvédelmi tükör 2013.pdf




Kép: sxc.hu