2014-ben a Világkonferencia az Ifjúságról helyszíne Sri Lanka lesz


Először rendezik meg Ázsiában az eseményt, 2014. májusban a 2015 utáni fejlesztési célokról lesz szó, és a fiatalok szerepéről azok kidolgozásában és végrehajtásában.

 

Sri Lanka fővárosa, Colombo a konferenciára több mint 1500 fiatalt vár – a világ minden országából két főt -, a fiatalok nemzetközi szervezeteitől 350 vezetőt, a fiatalokért felelős minisztereket és az ENSZ képviselőit, reményeik szerint mindannyiuk egyetértésével eredményesen zárul majd az esemény.


Amint az European Youth Forum alelnöke és a konferencia egyik szervezője, Lloyd Rossell-Moyle fogalmazott, ez lesz az első olyan esemény a világtörténelemben, ami azért hozza össze a különböző országok képviselőit, hogy generációk közötti párbeszéd induljon a fiatalok szerepéről a jövőbeli fejlesztési célok tervezésében és végrehajtásában.


A konferencián részt vevő 18- 30 éves fiatalok feladata az lesz, hogy kidolgozzanak egy, a Milleniumi Fejlesztési Célokat 2015 után is továbbvivő globális fejlesztési tervet. Lehetőséget kapnak egyben arra is, hogy áttekintsék a Fejlesztési Célok teljesülését, megosszák ötleteiket, tapasztalataikat és innovatív elképzeléseiket a további terv kidolgozását és végrehajtását illetően. Fontos cél, hogy a konferencia következtében mind többen megismerjék és alkalmazzák az ENSZ ifjúságot támogató programját, a World Programme for Action on Youth-t (WPAY), illetve, hogy hatékony munkakapcsolatok alakuljanak ki a fiatalok szervezetei között, amik aztán elősegítik a közös fejlesztési célok elérését országos, regionális és nemzetközi szinten is.


A közösen elfogadott dokumentum, a Colombo Youth Action Plan a fentieken túl célul tűzi ki, hogy megfogalmazza a fiatalok prioritásait a 2015 utáni fejlesztési tervben, hatására növekedjen a fiatalok fejlesztésére és részvételére fordított befektetések mértéke, megerősödjenek, ill. létrejöjjenek nemzeti ifjúsági tanácsok, és erősebben elköteleződjenek a fiatalok az ifjúságpolitikában való részvételben.

 

Forrás: wcy2014.com