Ajánlások a Kora Gyermekkori Intervencióhoz - Kézikönyv szakembereknek

kora gyermekkori intervencio konyvAz ECI Agora Projekt keretében jelent meg egy új kötet, mely bemutatja az elmúlt 30–40 év során nemzetközi szakemberek által gyűjtött tudományos bizonyítékokat, a szülők, a kora gyermekkori intervencióban részt vevő szakemberek, a nemzetközi szervezetek (mint az ENSZ és az UNICEF), valamint a nemzeti kormányok elképzeléseit, mindezt a gyakorlatba helyezve.

 Az eszköztárak a neurológiai alapokkal kezdődnek, mivel valamennyi gyermek egészséges és optimális idegrendszeri fejlődése, akár vannak speciális szükségleteik akár nem, létfontosságú a legjobb eredmény eléréséhez.

 

Manapság abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kisgyermekek ellátásában, képzésében és fejlesztésében résztvevő minden érintett hozzáférhet ezekhez az információkhoz, számára érthető formában.

 

A kiadványban, és így az eszköztárakban is, ki van fejtve minden további, alapvető, és egymással összefüggő téma, a gyermekek fejlődésétől a szakmai fejlődésen át a társadalom fejlődéséig: milyen rendszerre van szükségünk, és hogyan szervezzük meg úgy, hogy a gyermekek és a családok kézzel foghatóan és mindenre kiterjedően megtapasztalhassák annak előnyeit, ezáltal hozzájárulva egy befogadóbb társadalomhoz.

 

Ezért minden eszköztárban hangsúlyoztuk, hogy a kiadványban melyek a témával foglalkozó főbb fejezetek. Kijelenthetjük azonban, hogy az összes fejezet, téma és információ kapcsolódik egymással, és használatuk nélkülözhetetlen bármely ország-specifikus „átfogó rendszer” kidolgozásához.

 

A kiadvány online változata megtekinthető  itt.

 

Az ECI Agora Projektről:

Az 5 közép- és kelet-európai országban (Magyarország, Szlovákia, Bulgária, Lengyelország, Románia) levő partnerekkel együttműködő ECI Agora Projekt célja, hogy nemzeti ECI Agorákat hozzon létre, amelyek lehetővé teszik az alábbi szolgáltatások nyújtását:

• A szakértelem megosztása

• Megoldás keresése a felvetett problémákra

• A potenciális projekt partnerekkel való kapcsolatteremtés

• Potenciális finanszírozók felkutatása a beruházási tervekhez

 

A kora gyermekkori intervenció (ECI) speciális szolgáltatásokat nyújt a különleges támogatást igénylő csecsemők és kisgyermekek, valamint családjaik számára, segíti fejlődésüket, jól létüket, valamint a családi és közösségi életben való részvételüket.

 

A minőségi ECI rendszerek segítik a fogyatékkal élő gyermekek jogainak érvényesítését, hozzájárulnak a gazdag és kiteljesítő gyermekkor megéléséhez és felkészítik a gyermekeket a felnőtt életben való teljes értékű és tartalmas részvételre.

 

Európában jelenleg még mindig megosztottság van a minőségi ECI szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, és bizonyított előnyei ellenére, az ECI csak ritkán szerepel a politikai döntéshozók napirendjén.

 

Az ECI Agora projekt célja, hogy változást érjen el ezen a téren és támogassa a megfelelő ECI rendszerek kialakítását helyi és nemzeti szinten:

• Az ECI szakemberek tudásának személyzet szakértemének fejlesztése az egyes szervezetek igényeihez és környezetéhez igazított képzési modulok kidolgozásával.

• Átfogó tanulási és találkozási tér létrehozása a fő résztvevők számára, hogy közösen kiváló minőségű ECI szolgáltatásokat hozzanak létre.

• Gyakorlati útmutató és eszközök kidolgozása a szociális jóléti rendszer rendszerszintű változásának eléréséhez.

• Olyan példák kidolgozása, amelyek inspirálólag hatnak más európai országok, valamint a speciális nevelési igényű, ill. a kirekesztés kockázatának kitett gyermekcsoportok számára.

 

Az ECI Agora eszköztár segítséget nyújt a szervezeteknek abban, hogy az alábbi területeken nyújtott képzési modulok segítségével olyan elérhető ECI rendszereket hozzanak létre, amelyek együttműködnek a gyermekekkel és családjaikkal:

• Az ECI általános meghatározása és fő fogalmai

• Családközpontú folyamatok

• Együttműködés, csapatmunka és több tudományterületet átfogó munka

• Találkozási pillanatok

• Változáskezelés

 

Bővebben a projektről: https://www.agora-eci.eu/hu/