Kapjon kellő figyelmet és gondoskodást minden gyerek az első 1000 napban

eclips projektAz Adjunk elsőbbséget az első éveknek! kampányhoz kapcsolódva ajánljuk az ECLIPS projektet, melynek célja, hogy a 0–3 éves korosztállyal foglalkozó szakembereknek készüljön egy jól használható szakmai anyag a gyermekbántalmazás és elhanyagolás következtében fellépő trauma-tünetek felismeréséhez, jelzéséhez és megfelelő ellátásához.

 Az ECLIPS (Enhancing the Capacity to combat chiLd abuse through an Integral training and Protocol for childcare professionalS) egy európai projekt, amely a modern technológia segítségével igyekszik felhívni a figyelmet és készségfejlesztést biztosítani a gyermekbántalmazás eseteinek felismeréséhez, jelzéséhez és traumatudatos megközelítéséhez a kisgyermekekkel foglalkozó szakembereknek.

 

Az ECLIPS projekt keretében négy európai partner dolgozik együtt két éven keresztül:
• UNIMORE Egyetem | Olaszország
• Centres Dardedze | Lettország
• UCLL Egyetem | Belgium
• Pressley Ridge Magyarország Alapítvány.

 

A Pressley Ridge Magyarországon 2003 óta a viselkedésük miatt „problémásnak” bélyegzett gyerekek és fiatalok oktatását, segítését, gondozását végzi úgy, hogy mindeközben kiemelt figyelmet fordít a családokkal, a nevelőkkel és a pedagógusokkal való együttműködésre, a velük való közös munkára. Speciális módszerrel segítenek az érzelmileg zavart és viselkedésükkel gondot okozó fiataloknak. Az Alapítványnak jelenleg három tevékenységi területe van: intézményi fejlesztés, gyerekcsoportokkal való közvetlen munka, valamint képzés és tanácsadás. 

 

Az Alapítvány az ECLIPS projektben kisgyerekekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő szakemberek, gondozási szervezetek számára az esetek felismerését és jelzését segítő eszközt fejlesztett. Céljuk, hogy a szakemberek megfelelően, felkészülten tudjanak gondoskodni a traumát átélt gyerekekről.

 

A projektben együttműködő partnerek két különböző fókuszú anyagot dolgoztak ki a témában. A kidolgozott anyagok első része egy szűrést és jelzést segítő eszköz, a második része pedig az ellátásra fókuszáló traumatudatos gondozási útmutató. Az anyagokat egy VR3 -eszközzel felszerelt képzési program is kíséri. A két anyag együtt alkot egységet.

 

Az anyag első része, a Gyermekbántalmazás és elhanyagolás - Az esetek szűrését és jelzését segítő eszköz 0-3 éves gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára című kiadvány többek között a következőket tartalmazza:

• alapvető ismeretek a gyermekbántalmazásról, annak jeleiről és következményeiről;

• hasznos szempontok arra vonatkozóan, hogyan kommunikáljunk a szülőkkel a gyermekük viselkedésével, érzelmi állapotával, fejlődésével kapcsolatos megfigyeléseinkről;

• hogyan ismerjük fel és jelezzük az érintett intézmények és a hatóságok felé, ha bántalmazással, vagy annak gyanújával találkozunk.

 

A Traumatudatos ellátás - Útmutató 0-3 éves gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára című kiadvány az anyag második része, amely a traumatudatos gondozásba nyújt betekintést és iránymutatást arra vonatkozóan, hogy:

• mik az ártalmas gyermekkori tapasztalatok és mi a trauma, mi a jelentőségük a kora gyermekkori években (0–3);

• mit jelent traumatudatos „szemüveggel” dolgozni – mind szervezeti, mind egyéni szinten;

• milyen konkrét eszközöket használhatunk a traumatudatos munkához.

 

Mindkét kiadvány ingyenesen letölthető a projekt oldaláról: https://nobadkid.org/eclips/