Az Adjunk elsőbbséget az első éveknek! kampány legfrissebb hírei

newsletter july 2A nyári szabadságok közepette is előre nézünk, és tervezzük részvételünket az őszre várható jelentős Európai Unió szintű programokra. Ezeknek a kulcsfontosságú kezdeményezéseknek a megvalósítása a különböző tagországokban jelentős hatással lehet a kisgyerekekre és az őket nevelő családokra is, különösen a szegény és hátrányos helyzetű családok és gyerekek esetében, akiket fokozottan érintenek a növekvő megélhetési költségek. 

Szeptemberben az Európai Bizottság közzéteszi a régen várt Európai Gondozási Stratégiát (European Care Strategy), amelyben javaslatokat tesz a születéstől kezdve valamennyi életszakaszokon átívelő magas minőségű gondozáshoz való hozzáférés biztosítására. Ebben kiemelt helyet kap a gondozást végzők elismerése, értékelése, támogatása és megfelelő anyagi megbecsülése.

 

Júniusban egy fontos határozatot fogadott el az Európai Parlament, felszólítva a tagországokat az alanyi jogú és személyre szabott megközelítésre a gondoskodás és gondozás különféle formáinak esetén is, és a közkiadások növelésének szükségességére a magas minőségű állami, önkormányzati gyerek gondozás biztosítására minden gyerek számára. A Eurochild válaszolt és javaslatokat tett, és egy ambiciózus és átfogó végső javaslat elfogadását várja. 

 

Ugyancsak várakozással nézünk elébe az Európai Parlamentnek az Európai Gyerek Garancia (https://eurohealthnet.eu/hu/publication/statement-on-the-belated-submission-of-the-child-guarantee-national-action-plans-the-eu-alliance-for-investing-in-children/) programmal foglalkozó munkacsoportjával való együttműködés elé, amelynek egyik célja, hogy kidolgozza a program és annak alkalmazása monitorozására alkalmas eljárásokat.

 

Az Európai Parlament meghatározó szerepet tölt be az EU kisgyerekeket érintő szakpolitikáinak kezdeményezésében és alapos vizsgálatában. Továbbra is szorgalmazzuk a parlament képviselőin keresztül, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a gyermekek korai életévére, az európai és nemzeti politikai döntéshozatalban.