A Kulcs a jövőhöz, páneurópai intézménykiváltási és komplex gyermekvédelmi kampány, sikereit ünnepelve a végéhez érkezett

openingdoorsEgy biztonságos és szerető családi környezet a gyerekek optimális fejlődése szempontjából a leginkább kívánatos. Ennek elérése érdekében dolgozott együtt 16 ország 120 civil szervezete a Kulcs a jövőhöz Európa gyerekeiért (Opening Doors for Europe’s Children) kampány keretében a családok megerősítése és a gyermekotthoni, intézeti ellátás megszüntetése érdekében.

A Kulcs a jövőhöz 5 nagy nemzetközi szervezetet hozott közös platformra, melyek a Eurochild, Hope and Homes for Children, IFCO (Nemzetközi Nevelőszülői Szövetség), FICE Európai szekciója (Nevelő közösségek Nemzetközi Szövetsége), és az SOS Gyermekfalvak Nemzetközi Szervezete. Közösen azt célozták meg a Kulcs a jövőhöz (Opening Doors) programmal, hogy támogassák a résztvevő országok erőfeszítéseit a gyermekvédelmi rendszer fejlesztésében, a családok megerősítésében, magas minőségű családi és közösségi alapú szolgáltatások, alternatív ellátási lehetőségek nyújtásában. A szakellátásban élő gyerekek számára a vérszerinti családba történő visszagondozást, korai segítségnyújtást a családok és gyerekek támogatásával, a családból történő kiemelés megelőzését elérendő az EU források felhasználásával, a szakpolitikák és a civil szervezetek megerősítésével.

 

A kampányban résztvevő országok: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Észtország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldávia, Románia, Szerbia, Spanyolország és Ukrajna.

 

7 év elkötelezett munkát követően, sokféle sikert könyvelhetünk el visszatekintve. Több országban, így Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában, Észtországban, Horvátországban, Lettországban, Litvániában, Moldáviában, Romániában és Ukrajnában egyre inkább kiemelt figyelmet kap a gyermekvédelem és az intézmények kiváltása, a komplex gyermekvédelmi reform, a deinstitucionalizáció. Különösen bíztató, hogy a növekvő számú nevelőszülői elhelyezések száma meghaladja az intézményekben élő gyerekek számát ezekben az országokban.

 

Európai szinten, az Európai Szemeszter folyamatában elemzik az elért eredményeket, egy korábbiaknál átfogóbb módon. Minden Európai Uniós résztvevő ország esetében az országjelentések kiemelten kezelik az intézeti ellátásból a családi, közösségi ellátásba történő átmenetet, és az inkluzív, integrált oktatást a 2021-27-es pénzügyi tervezés szempontjából. Nagy örömünkre szolgál, hogy az Európai Bizottság javaslatait az Európai Parlament és a Tanács támogatta, miszerint prioritást élveznek az intézményes ellátásból a családi és közösségi ellátásokba történő átmenet programjai, a társadalmi befogadás az új pénzügyi előirányzatokban, továbbá a szakpolitikák koherenciájának és a gyerekek jogvédelmének további erősítése, különösen a veszélyeztetett vagy szakellátásban élőket illetően.

 

A munka azonban nem fejeződött be. Sokkal többet kell tennünk annak érdekében, hogy biztosíthassuk, hogy egy gyerek sem nő fel gyerekotthonban, intézetben, megelőzzük a gyerekek családjukból történő kiemelését szegénység, fogyatékosság, vagy más diszkriminatív gyakorlat okán, és hogy erős gyermekvédelmi rendszert építünk ki, hogy megóvjuk a gyerekeket mindenféle ártalomtól.

 

“A gyerekek Európa legjelentősebb erőforrásai. Szégyen Európára, hogy a legkiszolgáltatottabb gyerekek közül sokan kerülnek úgynevezett “gondozó” intézményekbe, amelyek több ártalmat okoznak, mint amennyire hasznosak. Jelentős előrelépést értünk el, de még messze vagyunk a céltól. Tanulnunk kell a múlt tapasztalataiból, és nyomás alatt kell tartani az Európai Uniót és a tagországi kormányokat egészen addig, míg minden gyerek megkapja azt a személyre szabott gondoskodást, amit megérdemel, és ami a fejlődéséhez szüksége.” - Jana Hainsworth, Eurochild Főtitkár.

 

“A Kulcs a jövőhöz (Opening Doors) kampány megmutatta, hogy mit lehet elérni közös erőfeszítésekkel. De ne feledjük el, hogy még mindig sok gyerek él számára ártalmas intézményi ellátásban, és sokan veszélyeztetettek azzal, hogy kiemelik őket a családjukból. Ahogyan az új európai vezetők megszokják és megtanulják új pozíciójukat, mindannyiunknak meg kell erősítnünk azokat az erőfeszítéseket, amik a családok együttmaradását segítik, és azt, hogy minden gyerek egyénre szabott és szükségletei szerinti ellátást kapjon.” – Michela Costa, Homes and Homes for Children.

„Miközben a kampány véget ér, a munka folytatódik. A civil társadalom tagjai elkötelezettek a gyermeki jogok védelme és terjesztése érdekében, folytatjuk az átfogó gyermekvédelmi rendszerek megvalósítása és az Euórpai Uniós források felhasználásnak megfelelő monitorozása érdekében folytatott tevékenységünket.”

 

A Kulcs a jövőhöz (Opening Doors) programról, és annak eredményeiről a további információkat a beszámoló jelentésben lehet majd elolvasni, amit a 2020. január 15-én tartandó zárórendezvényen fogunk közzétenni.

 

További információk: www.eurochild.org

 

Tovább a kategóriában: « Eurochild a gyerekekért