Egységes módszertani útmutató készült a gyermekbántalmazás felismerésére és megszüntetésére


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nemrég publikált szakmai anyagában a jogi háttér és a jelzőrendszer elemeinek ismertetésén túl részletesen kitér az érintett intézmények felelősségére, teendőire, és szó esik az együttműködés módjairól is.


Vélhetően a nagy port kavart szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy kapcsán készült el a módszertani útmutató. Ugyanakkor fontos lenne, hogy a különböző területek szakemberei ehhez kapcsolódó képzéseken is részt vegyenek, és meginduljon egy valódi szakmaközi, a jogalkotó aktív részvételével megvalósuló párbeszéd a jelenlegi helyzetről, hiányosságairól és akár a máshol már jól bevált módszerek hazai alkalmazásáról.


Az anyag itt olvasható, letölthető:

MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ - A gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer működtetése kapcsán a gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló szektorsemleges egységes elvek és módszertan


Elkészült az a szakmai irányelv is, amely az egészségügyi ellátók feladatait rögzíti a gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén. Kidolgozásában a GYEMSZI, az EMMI és az Egészségügyi Szakmai Kollégium vett részt.

 

Az anyag itt olvasható, letölthető:

Egészségügyi szakmai irányelv – Az egészségügyi ellátók feladatairól gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén



Forrás: www.kormany.hu