Az ombudsman a fogvatartott nők és kisgyermekük elhelyezéséért

babyhandsA korai anya-gyermek kapcsolat, a szoptatás alapvető jelentőségű mind a gyermek, mind az édesanya számára. Mindkettőjük érdeke az, hogy minél hosszabb ideig együtt maradhassanak.

Ennek megfontolásával fordult Szabó Máté ombudsman a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez azt javasolva, hogy a gyermeket egyéves koráig a büntetés-végrehajtási intézetben az édesanyjával együtt helyezzék el akkor is, ha a gyermek a fogvatartás megkezdése előtt született.

 

Törvényerejű rendelet szabályozza a fogvatartás idejében született gyermekek és édesanyjuk közös elhelyezését a büntetés-végrehajtás intézeteiben. Ez a lehetőség azonban nem adatik meg, ha a gyermek még a fogvatartást megelőzően jött világra. A körülményről az ombudsman egy panaszbeadványból értesült, a panaszos gyermeke három hónapos volt akkor, amikor édesanyját előzetes letartóztatásba helyezték.

 

Az alapvető jogok biztosa jelentésében hangsúlyozta, hogy mind az édesanya, mind a gyermek érdeke az, hogy minél hosszabb ideig együtt maradhassanak, a korai anya-gyermek kapcsolat, a szoptatás alapvető jelentőségű mindkettejük szempontjából. A kötődés kialakulása, a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy édesanyja – természetesen kellően vizsgált alkalmassága esetén – legalább egyéves koráig gondozhassa, nevelhesse a gyermekét.

 

Szabó Máté alapjogi biztos a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordul, hogy az érintett miniszterekkel egyetértésben készítse elő a büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló törvényerejű rendelet olyan módosítását, amely – hasonlóan más európai országok jogszabályaihoz – lehetővé teszi az anyák és gyermekeik büntetés-végrehajtási intézetben való együttes elhelyezését a gyermek egyéves koráig abban az esetben is, ha a gyermek még a fogvatartás előtt született.

 

A jelentés a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201200329.pdf oldalon olvasható.

 

foto:sxc.hu