Az integráció útjai



A befogadó, nyitott, integráló szemlélet koncepciói, céljai, és az ezzel járó kihívások, jó gyakorlatok voltak a 2013-as FICE kongresszus fókuszában, különös tekintettel az oktatás, a kultúra, a politika és az üzleti világ területeire. A nehéz körülmények között, szegénységben élő, diszkrimináció, bántalmazás áldozatává váló, fogyatékossággal élő gyerekeket ellátó szervezetek és intézmények széles köre – például utcai szociális munkás szolgálatok, gyermekotthonok, fogyatékos lakóotthonok, fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézményei – képviseltette magát a rendezvényen, aminek célja, hogy kritikai észrevételekkel, és az ott dolgozók szakmai megerősítésével támogassa ezeket az ellátási formákat és fejlesztésüket.


A FICE (International Federation of Educative Communities, vagyis Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége) célkitűzése a vérszerinti családjukon kívül nevelkedő gyerekek és fiatalok jogainak érvényesítése, a velük foglalkozó szakemberek szemléletének formálása. A nemzetközi szervezet 22 tagország szakembereit egyesíti több mint 60 éve.


A Svájcban rendezett kongresszuson a konferencián és előadásokon túl a FICE hagyományainak megfelelően az érintett, szakellátást megtapasztalt fiatalok is beszámoltak tapasztalataikról, az ötnapos programban pedig helyet kapott több workshop és intézménylátogatás is. (A programról részletesen itt olvashat.)


A konferencia előadásai elsősorban elméleti jellegűek voltak, szakpolitikai kérdéseket vetettek fel például az intézeti ellátások kiváltásáról, utógondozásról, a gyermekotthonokból való szökésekről és ezek okairól, az intézmények közötti együttműködések erősítéséről a családgondozásban és szociális felzárkóztatásban, új megközelítésekről a nevelőszülői ellátásban, vagy a gyermekkorú háztartásfőjű családokról.


A workshopokon a résztvevők már bevált jó gyakorlatokat, megoldásokat ismerhettek meg a fiatalok részvételének erősítésére a gyermek- és ifjúságvédelemben. Így betekintést kaptak a módszerek kialakulásának okaiba és folyamataiba, azokba a motivációkba, amikkel működnek, a nehézségekbe, amikkel szembesültek alkalmazásuk során, eredményességükbe, alkalmazhatóságukba más területeken. Bemutatkoztak például a FICE holland szervezetének tagjai, olyan fiatalok, akik szakellátásban élnek/éltek, és egy új módszert kidolgozva érdekeiket érvényesíteni tudják a szakpolitika alakításában is. De a részvevők megismerhettek iskolai integrációs programokat, fiatalokat célzó konfliktuskezelő iskolai programokat, kísérő nélküli menekült gyerekek nevelőszülői ellátásának megszervezését vagy a gyermek legfőbb érdekének meghatározásában a gyerekek részvételét erősítő eljárást is.


Az előadók Latin-Amerikától Japánon és Bangladesen át Finnországig számos országból érkeztek, igen színes képet festve a gyerekek helyzetéről és védelmükről a világ különböző pontjain.


A kongresszuson elért eredmények fenntarthatóságának biztosítására a szervezők négy éves projektet indítottak, aminek keretében a FICE tagországaiban népszerűsítik és támogatják a tagszervezetek céljait, a nemzetközi együttműködéseket és a szakmai továbbképzéseket.


További információk: www.fice-congress2013.ch/en/