Kampány indult a Zaklatás elleni európai nap létrejöttéért



Az összefogás hatására rengeteg gyerek élete válhatna könnyebbé Európában: ami nekünk egy nap, az számukra az év többi napját is meghatározza majd.


Az Európai zaklatás-ellenes hálózatnak (European Anti-bullying Network) már az Unió 12 államában van tagszervezete, céljuk, hogy felhívják a figyelmet az iskolai zaklatásra, ehhez pedig fontos lépés, hogy hivatalos napja legyen az EU-ban. Így ugyanis hatékonyabban lehetne eljuttatni az üzenetet a döntéshozókhoz és a szakpolitika alakítóihoz, az iskolákhoz, szülőkhöz, szociális szakemberekhez és minél több gyerekhez: elég az iskolai zaklatásból és erőszakból!


Az Unióban egyre több gyerek éli át nap mint nap iskolájában a zaklatást. A sértegetéseknek és az erőszaknak szörnyű következményei vannak későbbi életükre – a gyerekeken túl pedig érintettek lesznek a szülők, tanárok, és tulajdonképpen egész társadalmunk is. És bár voltak már fontos kezdeményezések európai szinten is, a zaklatás továbbra is létező jelenség – egy, az European Campaign against Bullying (Európai kampány a zaklatás ellen) keretében készült felmérés szerint a litván és észt diákok fele, az bolgárok 43%-a, a görögök 31%-a tapasztalta már meg iskolájában a zaklatást, ez az arány Lettországban 25%, Olaszországban pedig 15%. Magyarországon az EU Kids Online 2009 és 2011 közötti vizsgálata szerint 19% körüli az áldozatok száma, az Unicef 2013-as felmérésének eredménye pedig, hogy minden második gyerek keveredett már iskolai verekedésbe vagy szenvedett el bántalmazást társaitól.


Az Európai zaklatás-ellenes hálózat célja, hogy egységes európai stratégia jöjjön létre a jelenség kezelésére. Ehhez csak eszköz a zaklatás-ellenes nap, amivel mind többekhez juthatna el információ erről a problémáról és kezelésének, megelőzésének lehetséges módjairól. Ennek kapcsán egy asztalhoz lehetne ültetni helyi szinten is a civil szervezeteket, az érdeklődőket és a hatóságokat, hogy áttekintsék az eddigi kezdeményezéseket, megosszák a területen szerzett tapasztalataikat és a máshol már bevált jó gyakorlatokat, így közösen tervezhetnék meg a szükséges jövőbeli lépéseket.


2013 januárjában az Európai Parlament nyilatkozatot tett arról, hogy a tagállamokban tapasztalható, egyre növekvő iskolai erőszak miatt szükség van a Zaklatás és iskolai erőszak elleni Európai Napra. Az összefogás hatására rengeteg gyerek élete válhatna könnyebbé Európában: ami nekünk egy nap, az számukra az év többi napját is meghatározza majd.


Ha egyetért azzal, hogy szükség van arra, hogy minél többen minél többet tudjanak a zaklatásról és iskolai erőszakról, támogassa a kezdeményezést! Mi már megtettük, itt írhatja alá a petíciót: www.antibullying.eu



Forrás: www.antibullying.eu