Terápia az iskolában: a traumától a sikerekig



Több kutatás is rámutatott már, hogy a szegénység befolyásolja a gyerekek agyi tevékenységét, emiatt nehezebben boldogulnak az iskolában. Az eredmények alapján azonban az is kiderül, hogy a megfelelő beavatkozással és fejlesztéssel komoly eredmények érhetők el. A MacArthur Park-i iskola tanárai azért küzdenek, hogy a gyerekek ne csak az iskolában, hanem későbbi életükben is sikeresek lehessenek.


A Los Angeles-i állami iskolákban, ahol a gyerekek több mint 80%-a szegénységben él, új módszerekkel próbálják felzárkóztatni őket, a környéken ugyanis a diákok 20%-a nem fejezi be tanulmányait. Az itt tanuló, rossz anyagi körülmények között élő diákok nagyobb eséllyel élnek át különböző traumákat kortársaiknál: lövöldözések tanúi vagy áldozatai lehetnek, többeket szüleik elhanyagolnak, bántalmaznak. Életkörülményeik, lakhatásuk bizonytalan, szüleik munkanélküliek, vagy épp ellenkezőleg, túlhajszoltak, kimerültek, stresszesek. E körülmények hatásai pedig összeadódnak és a gyerekek szervezetét károsan befolyásolják. A tartós stressz megváltoztatja az agy kémiai és fizikai szerkezetét egyaránt, így elváltozásokat okozhat például az agykéreg problémamegoldásért felelős részében, vagy befolyásolja a koncentrációs képességet, a memóriát és a kreativitást.


Az  állami iskolákban a helyzet nem túl bíztató. A Los Angeles-i tankerületben egy mentálhigiénés szakemberre 2200 diák jut, 800 iskolára összesen 330 szakember. Pedig a tankerület felmérése szerint adott évben 10-ből 8 diák háromnál több traumán ment át az adott évben – például lelőtték egy rokonát, vagy ő maga lett lövöldözés sebesültje –, így nem kérdés, milyen súlyosan is befolyásolja az iskolán kívüli világ a tanulmányi eredményeket. Az egyetlen megoldásnak erre az iskolai terápia tűnik, hiszen a tanulóknak későbbi életükben is meg kell majd tudni küzdeni ezekkel a stresszorokkal.  A kerület azonban a gazdasági válság óta komoly anyagi gondokkal küzd az oktatás terén is, a prevencióra és korai beavatkozásra szánt források gyakorlatilag eltűntek, így jelenleg csak a legsúlyosabb esetekben tudnak segíteni.


Az iskolai szűrések pl. diszlexiára, látásproblémákra rendszeresek, nemrég egy pilot-program keretében, négy iskolában kiterjesztették ezt az átélt traumákra és az ezek következtében jelentkező pszichés- érzelmi problémákra is. A kutatás vezetője arról számolt be, hogy a válaszadó gyerekek 81%-a szorulna valamilyen ellátásra (mivel adott évben három vagy több traumatikus eseményt élt át), 40%-uknak komoly kezelésre volna szüksége, azonban egyszerűen nincs elég szakember, aki elláthatná őket.  


A probléma megoldására a tankerület kísérleti jelleggel az iskolákban és azokon kívül is „wellness-centereket” hozott létre, ahol a diákok és családjaik tanácsadáson vehetnek részt és megkapják a szükséges egészségügyi ellátást, amit a szakemberek és a tanárok együtt biztosítanak. És bár folyamatosan kapacitásaik teljes kihasználásával működnek, sajnos így is csak a helyi szükségletek töredékét tudják ellátni.


Egy új út


A MacArthur Park Los Angles-nek azon körzete, ahol közbiztonság kirívóan rossz, a bűnözés miatt sok szülő egyáltalán nem engedi gyermekét az utcán játszani. Az itteni gyerekek közül sokan átélték, átélik, amikor szüleiket, testvéreiket letartóztatják, vagy pont őket emelik ki a családból és a túlzsúfolt, két-három család által lakott lakásból, mert szüleik bántalmazzák, elhanyagolják őket.


A Camino Nuevo iskola tanárai arra jöttek rá, hogy ezek a gyerekek a hagyományos pedagógiai módszerekkel sosem fognak felzárkózni jobb körülmények között élő társaikhoz. A 2000-es évek eleje óta 8 iskolából álló hálózatot hoztak létre, és kidolgoztak egy saját oktatási programot. Szemléletük központi eleme, hogy az intézmény felismeri, pozitív hozzáállással és sokkal erősebb személyes kapcsolatokkal kell működnie, így nem csak a gyerekek, hanem családjaik életminőségén is javítanak. A pedagógusok szerepe ebben kiemelkedő: nem egyszer átvállalják a család szerepét (hiszen a bevándorló szülőket kiutasíthatják, letartóztathatják), segítenek a szülőknek a kisebb testvérek óvodába íratásában, és folyamatos kapcsolatban állnak más szociális intézményekkel, hogy szükség esetén segítsenek a lakhatási, jogi problémák megoldásában vagy a munkakeresésben. Sőt, csoportfoglalkozásokon a szülői készségeiket is fejlesztik, és bekapcsolják őket az iskola életébe.  


A tanárok a gyerekek tanulmányi előmenetelét és jóllétét is figyelemmel kísérik, így nem csak korrepetálják őket, de egyéni tanácsadáson magatartásbeli, érzelmi problémáikat is segítik megoldani – szemben a többi állami iskolával, ahol csak a legsúlyosabb eseteket tudják így ellátni (a tanulók kb. 1%-a kap ilyenfajta támogatást).  A Camino Nuevo-ban négyből egy gyermek biztosan ott ül ezeken a foglalkozásokon, ahol az otthoni problémák megbeszélésén túl segítenek nekik érzelmeik és a stressz feldolgozásában, és megtanulják, hogyan hozhatnak jó döntéseket. Az eredmények azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akiknek lehetősége van ilyen módon kiadni magukból a stresszt, jobban teljesítenek: az intézmény továbbtanulási mutatói szerint az itt végzett gyerekek 97%-a ugyanis elvégzi a középiskolát is (a kerület átlaga 68%). A sikerhez hozzájárul az is, hogy a tanárokkal együtt mentálhigiénés szakemberek és pszichológusok is dolgoznak a gyerekekkel, és ahhoz, hogy ez a fajta gondoskodás folyamatos legyen, iskolán kívüli szabadidős programokat, kirándulásokat is szerveznek.


Az eredeti cikkek személyes történetekkel és még több adattal itt és itt olvashatók.


Kép forrása: scpr.org