Tanulás új utakon - fejlesztő alkalmazások gyerekeknek



Egyre több okostelefonra, tabletre írt alkalmazást használhatnak a gyerekek, amik amellett, hogy szórakoztatóak, fejlesztő funkciót is ellátnak; a XXI. században a „játszva tanulás” új értelmet és formát nyer.


A MOME Techlab például interaktív meséket készít, ahol a gyerek alakíthatja a történetet, így jelent meg a Kiskakas gyémánt félkrajcárja és a Szörnyek Háza is, ill. újdonság a számítógép kamerájával "olvasható" daloskönyv, a Bors néni is.


A tanulás szempontjából ezeknél a TERENCE sokkal izgalmasabb: az egyelőre angol és olasz nyelven fejlesztett alkalmazás a szövegértést segíti. Ellenőrző játékot is beépítettek, az ún. adaptív program pedig a felhasználó gyerek "olvasási sebességéből és a játékra adott reakcióiból összesített adatok alapján dinamikusan válaszol a gyerek olvasási és szövegértési szintjére, azaz ennek megfelelő nehézségi szintű következő mesét illetve ellenőrző játékot generál."


Az Egyesült Királyságban pedig megjelent az első, a gyerekek megerősítését, „képessé tételét” célzó alkalmazás, a Karisma Kidz. A digitális játék és az az alapján készült játékfigurák együtt a gyerekek szociális és emocionális készségeit fejlesztik, a célkorosztály a 3-9 évesek. Először saját karakterüket kell megalkotni, és azzal felfedezni Moodville ("Hangulat falva") világát, ahol egyszerű játékok és hangos könyvek segítségével megtanulhatnak megbirkózni a stresszel.


A játékot fejlesztő vállalkozást Erika Brodnock alapította, aki maga is öt gyerek édesanyja: "Az egész arról szól, hogy segítsünk a gyerekeknek felismerni és kezelni saját érzelmeiket és szükségleteiket" – nyilatkozta a Guardian-nek. "Az emberek azt mondják, csak beszélgess a gyerekeddel, nem kell ahhoz alkalmazás, de nem mindenkinek megy ez. Vannak szülők, akik nevetségesen sokat kell, hogy dolgozzanak a megélhetésért (…) Több oka is lehet annak, hogy egyes szülők nem tudnak kommunikálni a gyerekükkel úgy és annyit, ahogy szeretnének. Ha csak beszélgetni kéne a gyerekkel, nem tartanánk ott, ahol most: négyből egy gyerek megtapasztalja a stressz, a feszültség és a depresszió valamilyen formáját, és ez a szám évről évre nő.”

Az alkalmazás persze nem gyógyír a gyermekkori stresszre, sőt, a cél éppen az volna, hogy megelőzésként használják: olyan eszközként, ami segít nekik kiépíteni a kellő készségeket, "hogy amikor a dolgok kezdenek stresszessé válni, az lepattanjon róluk." A Karisma Kidz honlapján nem csak a szülőket látják el tanácsokkal – ráadásul már készül a nekik szóló játékbeli felület is -, a tanárok, tanítók is találhatnak érdekességeket arról, hogyan építhetik be az óra menetébe az alkalmazást.


Kép forrása: theguardian.com