Az álomtól a megvalósulásig - egy új társadalomtudomány születése

Europe 2015 Logo 2 300x104
A resztoratív-mediációs gyakorlatok egyik legnagyobb nemzetközi szervezete, az IIRP (International Institute for Restorative Practices) nemzetközi konferenciát szervez Budapesten, ahová a világ minden tájáról meghívja a resztoratív módszereket kifejlesztő és alkalmazó szakembereket.

A konferencia keretében neves előadók osztják meg tapasztalataikat a resztoratív gyakorlatok alakulásáról az igazságügyben, iskolákban, munkahelyeken és közösségekben, és arról is, hogy mindezen területek eredményei hogyan alapozzák meg az újonnan kibontakozó multidiszciplináris társadalomtudományt.

 

Változatos programokra és aktív részvételre lehetőséget adó háromnapos szakmai rendezvényre készülhetnek az érdeklődők, a hagyományos előadásoktól, panelbeszélgetéseken, szekcióüléseken és filmeken át, a reflexiót és párbeszédet elősegítő interaktív helyzetekig.

 

A délelőtti plenáris programok fő témái:

- igazságszolgáltatás (június 10., szerda),

- oktatás és közösségek (június 11., csütörtök),

- állampolgári döntéshozatal és strukturális változások (június 12., péntek).

 

A konferencia nyelve angol, azonban a magyar résztvevők számára a rendezvény egész időtartama alatt a konferenciaterem plenáris- és szekcióprogramjaihoz (naponta 9-16:30 óra között) biztosítják a szinkrontolmácsolást.

 

A magyar résztvevők számára kedvező részvételi díjat és feltételeket biztosítanak a szervezők, könnyítve a részvételt azzal is, hogy nemcsak a teljes konferenciára, hanem külön egy-egy napra is lehet jelentkezni.

 

A konferencia időpontja: 2015. június 10-12.
A konferencia helyszíne:  Danubius Hotel Flamenco, 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

 

A rendezvény honlapja és a regisztrációs lehetőség: http://www.iirp.eu/hu/

 

A workshopok tervezett listája pedig itt található: http://www.iirp.edu/iirp-europe-conference-2015-sessions.php

 

A plenáris ülések előadói:

 

John Bailie (Egyesült Államok) több száz – köztük a legnehezebb körülmények között működő- amerikai iskolában vezetett resztoratív gyakorlatokra oktató képzéseket illetve segítette ezek bevezetését. John egyetemi docens és a Resztoratív Gyakorlatok Nemzetközi Intézetének újonnan választott elnöke.


Terry O’Connell (Ausztrália) fejlesztette ki a resztoratív konferencia módszertanát és ő fogalmazta meg elsőként az úgynevezett resztoratív kérdések-et, melyek azóta az egész világon ismertté váltak. A korábban rendőrként dolgozó O’Connell érdeklődésének fókuszában továbbra is a resztoratív gyakorlatok finomítása áll és abban segít az embereknek, hogy megtalálják a konstruktív megbeszélésekhez vezető legmegfelelőbb kérdezés technikát. Terry a Real Justice Australia igazgatója.


Herczog Maria (Magyarország) egyetemi oktató, kutató és gyermekvédelmi szakértő, aki Magyarországon elsőként, 2000 óta szervez resztoratív és családi döntéshozó konferenciákat. Évek óta részt vesz az ENSZ Gyermekvédelmi Bizottságának munkájában; jelenleg a Eurochild elnöke.


Negrea Vidia (Magyarország) másfél évtizede dolgozik resztoratív gyakorlatok bevezetésén a magyarországi iskolákban, gyermekotthonokban, az áldozatsegítésben  illetve a börtönből szabadulók reintegrációjának gyakorlatában is.  Jelenleg az IIRP Közép-Kelet Európai régióért felelős igazgatója.


Robert van Pagée (Hollandia) annak a holland Eigen Kracht Centrale alapítója, mely a világon legsikeresebben vezette be és alkalmazza a családi konferencia módszerét (FGC). Miután több mint 10.000 családi konferenciát szervezett Hollandiában, jelenleg a módszer csehországi adaptálásán dolgozik.


Bruce Schenk (Kanada), korábban egy  fiatalkorúaknak létrehozott javítóintézetének volt a lelkésze, jelenleg az IIRP Kanadáért felelős igazgatója. Vezető szerepe volt a resztoratív konferencia gyakorlatának kanadai meghonosításában. Számos képzést tartott iskolákban és ifjúsági szervezetekben, és elsőként alkalmazta a resztoratív technikákat vallási közösségekben és munkahelyeken.


Ted Wachtel (Egyesült Államok) az IIRP Egyetem (Graduate School) alapítójaként, elsőként ismertette el hivatalosan ezt az új társadalomtudományt, mint olyan diszciplínát, melynek helye van a felsőfokú oktatásban. Elnöksége alatt az IIRP a resztoratív gyakorlatok oktatásának és képviseletének nemzetközi szintű vezetőjévé vált.