Visszaút a rácsoktól

baby faced assasion 1437670 639x424A fogvatartottak társadalmi visszailleszkedéséről tartottak zárókonferenciát a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben. A megbeszélés résztvevői kiemelt figyelmet fordítottak a családi kapcsolatokra. A rendezvényt a Tévelygőkért Alapítvány[1] szervezte, amely a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával megvalósuló Mirkó - a fogvatartottak gyermekeiért elnevezésű projektben vesz részt. Ez a program azokért a gyermekekért  jött létre, akik semmiről nem tehetnek.

 

Ennek ellenére ők a legkiszolgáltatottabb, legártatlanabb, legelesettebb áldozatai a helyzetnek. A börtönben fogvatartott apa ugyanis sem fizikailag, lelkileg, tevőlegesen, sem anyagilag nem tud hozzájárulni gyermekei neveléséhez, sőt mint elhangzott átlagosan 50 ezer forint havonta a küldendő éelmiszer, pénz, utazási költség a látogatáskor. A helyzetet nehezíti a szégyen, amelyet az egész családnak viselni kell és, amely sokszor már eleve meghatározza a gyerek helyzetét kortársai között. A Mirkó Program keretében az alapítvány munkatársai hetente foglalkozást tartanak egy csoportnyi, szabadságvesztését töltő apának. A drámapedagógia elemeit felhasználva hétről hétre dolgoznak egy saját mesejáték összeállításán és felkészülnek a bemutatókra a börtön munkatársainak bevonásával. A darabokat rendkívüli családi beszélőkön, ünnepek alkalmával előadják a gyerekeiknek, és évente kétszer civil közönségnek is. A BV Intézettel közösen elindított program nagyon sikeres: a mesekörben résztvevő 50 fogvatartott közül eddig két fő került vissza szabadulás után, ami a 60 %-os átlagos visszaesési arányhoz képest figyelemreméltó adat.

 

A zárókonferencián elhangzott, hogy Európában kb. egy millió, Magyarországon kb. 40 ezer gyerek szülője van börtönben, előzetes letartóztatásban, vizsgálati fogságban. Ez nemcsak a szülőknek, hanem a gyerekeknek is komoly büntetést jelent. A gyerekekre gyakorolt negatív hatás sokféle lehet: szegénység, szorongás, izoláció, bántalmazás, kirekesztés, szégyen, titok, illetve kiemelés a családból. Fontos ugyanakkor tudatosítani az emberekben, hogy az érintett gyerekek azonos jogokkal rendelkeznek, mint bármely más gyerek, és ezek biztosítása kiemelten fontos feladat. A gyerekeknek speciális figyelemre, segítségre van szükségük a környezetüktől, a szakemberektől, illetve a szolgáltatóktól. Egyesületünk vezetője, Herczog Mária a konferencián elmondta, hogy az egészségügyben, az oktatásban, a szociális ellátásban, a hatósági munkában, és az igazságszolgáltatásban dolgozó szakembereknek speciális felkészítésre van szükségük, hogy értsék és segíteni tudják az érintett gyerekeket és családjaikat. Gyakran korábban is veszélyeztetett gyerekek kerülnek méginkább kiszolgáltatott helyzetbe, noha ők nem követtek el semmit, gyakran többszörös áldozattá válnak. Az Unió az Európa Tanács, az ENSZ kiemelt figyelmet szentel a különösen veszélyeztetett, kiszolgáltatott gyerekeknek, így az érintett gyerekek csoportjának is. A szakember ismertette a nemzetközi ajánlásokat is. Ezek szerint biztosítani kell a megfelelő szolgáltatásokat, a kapcsolattartás gyerekbarát körülményeit, a gyerekek méltóságának tiszteletben tartását, és a megfelelő információk átadását. A gyereket támogatni kell, hogy feldolgozza és kezelni tudja a helyzetet. Az otthon lévő szülőnek, családtagoknak is segítségre van szükségük. Ugyancsak fontos feladat a fogvatartottat segíteni a kapcsolattartásban, a találkozások előkészítésében. Lényeges a reintegráció megtervezése, az utánkövetés, az együttműködés a különböző szakemberek, szolgáltatások között.

 

Fontos, hogy a családjukból ne emeljék ki a gyereket, csak különösen indokolt esetben, és akkor is családszerű ellátásba kerüljenek. Nyújtsanak képzést és érzékenyítsenek valamennyi szakembert, hogy segíteni tudják a gyerekeket és családjaikat. Sajnos kevés adat, és kutatás áll rendelkezésre, ezért adatgyűjtésre, elemezésre és azok hasznosítására van szükség – hangzott el a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedéséről tartott zárókonferencián.

 

A konferencián részt vett előadók:

Dr. Budai István – Balassagyarmati Fegyház és Börtön 
Juhász Attila – Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Dr. Herczog Mária – Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelkedően Közhasznú Egyesület
Marek Łagodziński – Slawek Alapítvány, Lengyelország 
Nancy Loucks - Families Outside, Egyesült Királyság 
Hajdú Judit – Adj hangot Egyesület
Pápai Tamás – Rács Fm
Szegő Dóra – Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Magyarország 
Prcsity Violetta – Fővárosi Bv. Intézet
Horváth József – Mesekör
Deák Éva, Nagy Erzsébet Emese, Ferenczi Andrea – Partners Hungary Alapítvány

 


[1] http://www.tevelygokertalapitvany.info/