Madarak és gyerekek

varju 2Laczkó Orsolya életében a legfontosabbak a gyerekek és az állatok. Legfőbb vágya az volt, hogy fenőttként velük foglalkozhasson. Álma valóra vált: dolmányos varjúkat és afrikai fehérhasú törpesünöket visz magával a gyerek közé.

 

Mit tud egy dolmányos varjú?

A varjak roppant okos madarak, intelligenciájukat és idegrendszeri folyamataikat a főemlősökéhez hasonlítják. Több egyetem végzett velük kapcsolatban kutatásokat, melyek mind igazolták átlagon felüli képességeiket. Kiválóan oldanak meg memóriajátékokat, képesek stratégiai döntésekre, eszközt használnak, felismerik az ok-okozati összefüggéseket.

 

Mikor vitt először dolmányos varjút óvodába? 

Idén tavasszal látogattunk el először Sherlockkal és Dórival a kerületünkben lévő Kuckó óvodába. A gyerekek távol kerültek a természettől.Manapságnem ritka, hogy számítógépen nevelnek állatokat és etetnek virtuális lényeket, ezért úgy látom, hogy nagy szükség van arra, hogy közelről ismerjék meg a körülöttünk lévő élővilágot.

 

Miért tartja fontosnak, hogy a gyerekek szeressék az állatokat?

Az a gyerek, aki szereti és tiszteli a körülötte lévő, és rábízott állatot, az nem lesz akarnok, önző, és kegyetlen. Az állatok nem csak felelősségérzetre, rendszerességre tanítják a gyerekeket, hanem sokkal többre: törődést, tiszteletet, megbízhatóságot, alázatot, és feltétel nélküli szeretetet adnak át nekik szinte észrevétlenül.

 

 

varjú5

 

 

Ezek a foglalkozások hogyan segítenek abban, hogy a gyerekek megszeressék az állatokat?

Sok gyerek- és sokszor a felnőttek is- egészen meglepődnek, hogy ennyire bizalmas, közeli kapcsolatot lehet kialakítani egy ilyen állattal. Az, hogy a sünt megsimogathatják, a dolmányos varjút kesztyűvel, - a bátrabbak nélküle- kézre vehetik, megetethetik, olyan izgalmas, szinte mámoros érzést idéz elő náluk, hogy csillogó szemmel állnak sorba, és türelmetlenül várakoznak, mire sorra kerülhetnek. Izgatottan mondják, hogy a sünnek „mennyire puha” a tüskéje, és hogy nem is szúr, a varjúnál pedig elámulnak annak szelídségén, és a hozzájuk hasonló csibész mivoltán: mert Sherlock mindent megvizsgál, megszemlél és rendkívül kíváncsi.

 

Mennyire nyitottak az óvodák, iskolák?

Nagyon pozitívak a visszajelzések, sok helyre visszavárnak minket.
Az előadásokat úgy tartom, hogy míg beszélgetek a gyerekekkel az állatokról, a sün, vagy a varjú végig jelen van. Így meg tudom mutatni nekik például, hogy hogyan tud összegömbölyödni egy sün, mennyire vízhatlan a madarak tolla, hol a füle, stb.

 

 

varjú 6

 

 

Ezek az Ön állatai?

Minden állatom kéz szelíd, a sünjeim nálam születtek, a dolmányos varjút 3 hetes kora óta nevelem.Három lányom van, akiket kicsi koruk óta állatok vesznek körül.Ötödik éve járok velük rendszeresen a Hortobágyi Madárkórházba önkéntes munkára. Reggel 7-től 19 óráig folyamatosan etetik, gondozzák a rájuk bízott madarakat. Végzik ezt minden nógatás nélkül nagy örömmel és odaadással. Rajtuk keresztül látom, mit jelent az egy állatért felelősséget vállalni, sérülteknek, elesetteknek segítséget nyújtani, és önzetlenül szeretni.

 

 

varju 1

 

 

Ön mióta foglalkozik ezzel a munkával? 

3 éve voltam először, akkor még csak sünökkel, a Sünbarát alapítvánnyal karöltve az első bemutatónkon. Célom, hogy minél több gyerekhez eljussunk. Épp ezért látogatunk állami gondozott gyerekeket, alapítványokat is. Egy-két kisgyerek mindig van, aki először félve, és messziről nézi meg az állatokat, de a végén általában mindenki megsimogatja őket. Sokan jönnek oda hozzám az utcán is azzal a kérdéssel, hogy milyen madár ez, és onnan nagyon oldott, vidám beszélgetés következik. Sokszor akár félórákat is állok az utcán egy-egy utam során, családok gyűlnek körénk, hogy meghallgassanak minket és válaszoljunk kérdéseikre.

 

 

varju 3

 

 

Mi volt eddig a legnagyobb sikerélménye?

Az én sikerélményeim más számára talán jelentéktelennek tűnhetnek: amikor látom egy kisgyerek szemében a várakozást, a csillogást, hogy végre kézre veheti azt a madarat, amit ő jobb esetben csak messziről látott. Amikor a feszült csendből kitör az elragadtatás hangja, mert kiveszem a sünt a hordozóból, ha megkérdik, hogy a tüskét (legalább, ha az állatot magát nem) hazavihetik-e, amikor az utcán madárral a kezemben egy kamasz megállít, és azt mondja, milyen vagány ez a madár. Sikernek tartom azt is, hogy az előadásaimmal sikerül talán egy kicsit másképp, a tankönyvektől eltérően új ismereteket átadni a gyerekeknek.

 

Laczkó Orsolya facebook oldala: https://www.facebook.com/T%C3%BCsk%C3%A9sh%C3%A1t%C3%BA-mad%C3%A1rtanoda-1018487718235849/

 Az interjút készítette: Gyárfás Anikó, Család, Gyermek Ifjúság Egyesület