Az emberkereskedelem a mai modern kori rabszolgaság

ember 3Az emberkereskedelem a mai modern kori rabszolgaság és egyre több embert érint – közölte a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára. Hegyaljai Mátyás erről az áldozatsegítés és emberkereskedelem témakörében megrendezett, „II. Mennyit érsz?” című szakmai konferencián beszélt.

 

 

 

A konferencia időszerűségének alapja, hogy 2007-ben október 18-át az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napjává nyilvánították. A Belügyminisztérium, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület http://fehergyuru.eu/newsite/ és a Névtelen Utak Alapítvány http://nevtelenutak.hu/ által szervezett rendezvényen a helyettes államtitkár kifejtette: Magyarország elsősorban kibocsátó ország, a fő célországok között Hollandia, Svájc, Belgium, Ausztria és az Egyesült Királyság szerepel. Sokan próbálnak szerencsét egy jobb élet reményében, de közülük többen válnak a munkaalapú vagy szexuális kizsákmányolás áldozatává. Magyarország alapvető érdekével azonban összeegyeztethetetlen, hogy akarata ellenére bárkit kizsákmányoljanak, ezáltal áldozattá váljon – hangsúlyozta Hegyaljai Mátyás, aki az áldozattá válás elleni fellépés fontos elemének nevezte az együttműködést a nemzetközi, az állami és a civil szervezetek között.  Az áldozattá válás okai között említette a szegénységet, a munkanélküliséget, a megfelelő családi háttér hiányát, a hátrányos helyzetet. Mint mondta: jellemzően az alacsony iskolai végzettségűek, a családon belüli erőszak áldozatai, az állami gondozottak, és a hajléktalanok, vagyis a kiszolgáltatott emberek válnak áldozattá. Az áldozatok elsősorban Baranyából, Borsod-Abaúj-Zemplénből és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerülnek ki, mert ott a legalacsonyabbak a jövedelmek. Hegyaljai Mátyás emlékeztetett arra, hogy Magyarország egy két éves uniós projekt keretében együttműködött Belgiummal, és Hollandiával az áldozatsegítés érdekében. Egy információs kézikönyvet, és honlapot hoztak létre, amely magyarul is elérhető a következő linken: www.ravot-eur.eu

 

 

A Belügyminisztérium emberkereskedelem elleni honlapja az alábbi linkeken keresztül érhető el: http://emberkereskedelem.kormany.hu/

http://thb.kormany.hu/

https://facebook.com/thbHungary 

 

 

emberkereskedelem

 

 

 

Szecskó József, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős helyettes államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy az áldozatok sokáig nem kaptak megfelelő figyelmet az igazságszolgáltatás rendszerében, hiszen a büntetőpolitika a bűncselekmény elkövetését helyezi középpontba. Emlékeztetett arra, hogy kelet európai országok között elsőként alakult  meg Magyarországon 1989-ben az áldozatokat segítő Fehér Gyűrű Egyesület, amely 1992 óta tagja aktív tagja az Európai Áldozatvédő Szervezetnek. A testület a többi között díjtalan jogsegélyszolgálatot, és pszichológiai segítséget biztosít az áldozatoknak. 

 

 

Az állam felelősséget vállal a bűncselekmények áldozataiért és a különböző támogatásokon keresztül elősegíti a bűncselekmények előtti állapot legalább részbeni helyreállítását – közölte Szecskó József.  A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az áldozatsegítő szolgálat fennállásának elmúlt tíz évében több mint kétszázezer olyan embernek nyújtottak segítséget, aki bűncselekmény miatt lelki, anyagi vagy fizikai hátrányt szenvedett el. Magyarországon európai viszonylatban is széleskörű és fejlett áldozatsegítési rendszer működik – mondta el Szecskó József. Hozzátette: az állami segítségnyújtás mellett a civil szféra részvétele is nélkülözhetetlen, mert a hatékony áldozatsegítés nem létezhet az érintett szereplők összefogása nélkül. A helyettes államtitkár bejelentette: a következő hetekben a megyei kormányhivatalok felmérést készítenek azért, hogy minél pontosabb képet kapjanak azokról a civil szervezetekről, amelyek az áldozatsegítésben szerepet vállalnak. Ennek alapján elkészítenek egy úgynevezett áldozatsegítő kalauzt, amellyel még gördülékenyebbé válhat az ügyfélirányítás az állami és civil áldozatsegítők között – tette hozzá Szecskó József.

 

 

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a konferencián egyebek mellett arról beszélt, hogy a gyermekvédelmi gondoskodás állami feladat, amely mintegy 23 ezer gyermeket illetve fiatalt érint. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2011-2012-ben elindult folyamatnak köszönhetően kétharmaduk már nem gyermekotthonokban, hanem családokban, nevelőszülőknél él és ez segítheti azt, hogy a gyerekek ne váljanak áldozattá. (Az emberkereskedelem lényegében világszerte kockázatmentesen működhet, az ENSZ megállapításai szerint a regisztrált esetek száma évről évre növekszik - az esetek harmadában gyerekek az áldozatok. Magyarországon még ma is virágzik a gyermekkereskedelem, az esetek felderítésére, a folyamat megállítására tett erőfeszítések azonban olyannyira erőtlenek, hogy csupán a bűncselekmények töredékére derül fény. Hatósági nyomozás is csak akkor indul, ha egy áldozat feljelentést tesz, erre azonban csak a legritkább esetekben kerül sor. Hazánkban a felderítés sem egyszerű, hiszen csak akkor indul nyomozás, ha feljelentés történik, holott az uniós irányelvek szerint már akkor is meg kellene kezdeni a vizsgálódást, amikor felmerül a bűncselekmény gyanúja. http://nepszava.hu/cikk/1046983-megalazott-gyerekek---emberkereskedelem-magyarorszagon

http://nepszava.hu/cikk/1065680-elen-jarunk-emberkereskedesben

 

 

Vidra Zsuzsanna, Baracsi Kitti, Katona Noémi és Sebhelyi Viktória (2015) Gyermekkereskedelem Magyarországon: szexuális kizsákmányolás, koldulás, és zsebtolvajlásra kényszerítés című kutatása http://real.mtak.hu/27558/1/cps-book-child-trafficking-in-hungary-2015.pdf felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekotthonban, illetve nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek a gyermekkereskedelem egyik fő kockázati csoportjába tartoznak. Szakértői becslések szerint a gyermekkereskedelem legtöbb áldozata (különösen a prostitúcióban érintettek) ezekből az intézményekből kerül ki. A gyermekotthonból és nevelőszülőktől való szökések nagyon gyakoriak, és az intézményből kikerülve sokan esnek bántalmazás, kizsákmányolás és gyermekkereskedelem áldozatául. Az áldozattá válásnak fokozottan kitett (bántalmazott, traumatizált, szerfüggő stb.) gyermekek nem kapják meg a szükségleteiknek megfelelő gondoskodást, ezért a lakásotthoni, nevelőszülői elhelyezés csak fokozza, nem pedig csökkenti a gyermekek bűncselekményeknek való kitettségét. A probléma másik oldalát az jelenti, hogy a gyermekvédelmi szakemberek sokszor nem „felelős szülőként” járnak el; belenyugszanak a gyerekek sorozatos szökéseibe, elfogadják a deviáns viselkedést, nem tartják szükségesnek a beavatkozást. - a szerk.)

 

 

emberk 2

 

 

Tavaly a rendőrség adatai szerint 183 431 volt a sértettek száma. Németh Ágnes az ORFK Bűnmegelőzési Osztályvezetője elmondta, hogy az áldozatok száma ennél jóval több, hiszen a bűncselekmények, szabálysértések áldozatainak hozzátartozói is érintettek. A gyermek és fiatalkorú áldozatok száma valamivel csökkent a korábbi évekhez képest, de még mindig magas, évente mintegy 5400 gyerek válik bűncselekmény sértettjévé. Németh Ágnes szólt arról is, hogy a kihallgatásokat az áldozatok igényeihez kell igazítani, ezért nagyon fontos, hogy Magyarországon is elterjedjenek az úgynevezett Barnahus házak, amelyek a hagyományos kihallgató helyektől elkülönült, családi házas környezetben találhatóak, és berendezésében, színeiben az egyes korosztályok igényeihez igazodnak. A rendőr alezredes elmondta: képzéseiket, tréningjeiket rendszeresen több szervezet bevonásával tartják a multidiszciplináris együttműködés fontossága miatt, de komoly probléma, hogy a képzések után nincs utánkövetés, ami azt jelenti, hogy nem lehet tudni kire hogyan hatott, milyen változást indított el egy tréning.

 

 

Dr. Bíró Gyula, klinikai szakpszichológus egy olyan terápiára hívta fel a figyelmet, amelyben  az áldozatok mellett a tetteseket is gyógyítják. A foglalkozások jelszava, hogy legyen minden nyitott. A terápia keretében a tettes és a szakember egy olyan kör alakú szobában ül, amelyben detektívtükrük vannak. Sokan figyelik a folyamatot, a beszélgetésekre a tettes összes hozzátartozóját, ismerősét meghívják az óvó nénijétől kezdve a szüleiig, akik telefonon tehetnek fel kérdéseket. A módszer célja, hogy a gyógyulási folyamat átlátható és nyitott legye, és az elkövető fejlődését újraszocializálják.

 

 

„Nem elég, hogy nő vagyok, még cigány is” – fogalmazott Erősné Balogh Szilvia a“Vazdune Cherhaja” Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesületének elnöke. Kifejtette, hogy a roma nők többsége áldozat, aki nem tud kitörni a tradíciók kötelékéből, amely szerint főzni, mosni, takarítani, gyereket kell nevelnie. Hozzátette: nagyon lassan ugyan, de elindult egy folyamat, hogy a roma nők is tanulhatnak. Erősné Balogh Szilvia szerint sokan azért kényszerülnek prostitúcióra, mert nincs más lehetőségük kitörni. A roma nők egyharmada 18 éves kora előtt, kétharmada 20 éves koráig anya lesz. A“Vazdune Cherhaja” Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesület a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésével foglalkozik.

 

 

A Mennyit érsz interaktív kiállítás ingyenesen látogatható október 18 és 22 között. Helyszín: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 15.

A „KIÁLLOK ÉRTED” című színházi előadás az áldozattá válás folyamatát mutatja be. Látogatásához ingyenes regisztráció szükséges. 

IDŐPONT: 2016. október 20. 17:00 
HELYSZÍN: 1056 Budapest, Váci utca 47.