A menekültgyerekek panaszaira is tesz a magyar hatóság - Nem indul vizsgálat

thru a childs eye 1439851 639x449Magyarország megítélése szerint az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának csütörtökön közzétett jelentésében semmilyen tényszerű dolog nincs, ezért nem látják értelmét bármiféle vizsgálatnak - ezt  a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte az állami televízióban.

 

A továbbiakban az MTI híre szöveghűen: 

 

A határon szolgáló rendőrök és katonák parancsnokai rendszeresen ellenőrzik a munkatársaikat, és nem hallottak olyasmiről, ami a magukat kísérő nélküli kiskorúnak valló migránsokkal szembeni rossz fizikai bánásmódról szerepel a jelentésben szerepel. Bakondi György szerint konkrét időpontok és helyszínek nincsenek a jelentésben.Úgy fogalmazott: "Az állítások sokkal inkább azon politikai nyomásgyakorlás részét képezik, ami Magyarországot éri többek között a migrációs politikája miatt."  Beszélt arról is, hogy a határvadászok képzésére azért van szükség, mert a kormány szerint tartós és elhúzódó migrációs fenyegetettség várható a határon. Szeretnék továbbá csökkenteni az ország más térségeiből tartósan átvezéreltek számát, el akarják kerülni, hogy a rendőrség állománya kifáradjon, vagy a közbiztonság romoljon ott, ahonnan rendőröket vezényelnek át.

 

Ezzel szemben

 

A magyar kormány a töredékét vizsgálta ki eddig a nemzetközi emberjogi, valamint az európai szervezetek által feltárt eseteknek, amikor rendőrök, vagy a büntetés-végrehajtás fegyőrei fizikai erőszakot alkalmaztak menekültekkel, menedékkérőkkel szemben – ezt az Amnesty International (AI) magyarországi irodájának emberi jogi szakértője mondta a napokban a Népszavának. Demeter Áron kiemelte: legalább száz esetet tártak részletesen a magyar hatóságok elé a nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ menekültügyi munkatársai, de ezekből mindössze négyben folytattak vizsgálatot a belügyi szervek, mindegyiknél alaptalannak találva a panaszt. Senki nem tudja, mi van a többi bántalmazási üggyel, foglalkozik-e velük valaki – érzékeltette a helyzetet az emberi jogi szakértő arra reagálva, hogy a magyar hatóságok elutasították az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottságának tegnap közzétett jelentését is. Ahogy minden korábbi bírálatnál, most is arra hivatkoztak, hogy csak jogszerű, szakszerű és arányos kényszerítő eszközöket alkalmaznak az ellenszegülő külföldiekkel szemben.

 

Az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottságának a Magyarországon fogva tartott külföldi állampolgárok helyzetéről szóló jelentése megerősíti a Helsinki Bizottság, a Human Rights Watch (HRW), az ENSZ és az AI korábbi jelentéseit, amelyek a menekültekkel szemben alkalmazott rendszeres magyar hatósági erőszakról számoltak be. Demeter Áron lapunknak hangsúlyozta, hogy az európai ellenőrök a fogvatartott külföldiek helyzetét vizsgálták és beszámolójuk még a tavalyi állapotok alapján készült, míg őket is beleértve a többi emberjogi szervezet a menekültek határ menti helyzetéről idén készített beszámolókat.

 

Az ET munkatársai különösen aggodalmat keltőnek minősítették, hogy magukat kísérő nélküli kiskorúnak vallók között is többen számoltak be arcot vagy gyomrot érő ütésekről, illetve gumibot használatáról, mások szóbeli bántalmazásról és tiszteletlen magatartásról panaszkodtak. A kínzás elleni bizottság csak ajánlásokat tehet az érintett hatóságoknak, ennek megfelelően most azt kérték a magyar belügyi szervektől: hivatalos közleményben tegyék egyértelművé, hogy a menekültügyi és a bevándorlási fogvatartási létesítményekben dolgozó rendőrök és fegyveres őrök által tanúsított rossz bánásmód bármilyen formában elfogadhatatlan, és büntetést von maga után.

 

Nos, mint a fentiekből kiderült a magyar belügyi szervek korántsem ezt tették. 

 

Ez a cikk a Népszavában jelent meg.

fotó: sxc.hu