Emberi jogi módszertan a gyermekbántalmazás megszüntetésére

charm modszertanBecslések szerint Európa-szerte több százezer gyermeket tartanak fogva intézményekben, ahol a fogyatékossággal élő gyermekek, beleértve a mentálisan sérült gyermekeket is, erősen felülreprezentáltak. A fogyatékosság a második leggyakoribb oka a gyermekek intézménybe kerülésének. Kelet-Európában a fogyatékossággal élő gyermekek tizenhétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek intézményi ellátásba, mint nem fogyatékos társaik.

 Az intézményekben élő fogyatékossággal élő gyermekek nagy aránya visszavezethető a családban nyújtott, személyre szabott, megfelelő támogatási szolgáltatások, illetve a speciális nevelési igényű gyermekeket befogadó inkluzív iskolák hiányára, ami arra kényszeríti a szülőket, hogy mentálisan sérült gyermekeiket bentlakásos intézményekbe helyezzék, távol az otthonuktól és a közösségtől.

 

Az intézményi gondozás hosszú távú negatív hatással van a gyermekek fejlődésére és a jövőbeni esélyeire, valamint növeli a fizikai és pszichológiai rossz bánásmód kockázatát.

 

Az MDAC kutatásainak eredményei azt mutatják, hogy az intézményekben lakó mentálisan sérült gyermekek nagyobb valószínűséggel válnak orvosi, pszichológiai, fizikai és szexuális bántalmazás áldozataivá, mint fogyatékossággal nem élő- vagy családi környezetben élő gyermekek. Ezenkívül ezek az intézményekben élő mentálisan sérült gyermekekkel szemben elkövetett emberi jogi sérelmek - amelyek közül némely eléri a kínzás szintjét - gyakran maradnak kivizsgálatlanul vagy jogorvoslat nélkül, azt eredményezve, hogy a bűnelkövetők büntetlenséget élveznek.

 

A CHARM Módszertant annak céljából fejlesztették ki, hogy az intézményekben élő mentálisan sérült gyermekeket megvédjék a rossz bánásmód minden formájától, és hogy előmozdítsanak olyan rendszerszintű megközelítéseket, amelyek megakadályozzák a mentálisan sérült gyermekekkel szembeni visszaélések ismétlődését – a készségek fejlesztése és a szakemberek ismereteinek bővítése által.

 

A projektet, melynek keretén belül a CHARM Módszertant kifejlesztették, a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) koordinálta az alábbi partnerek részvételével:

– Global Initiative on Psychiatry (GIP) – Szófia, Bulgária;

– League of Human Rights (LIGA) – Csehország;

– Ann Craft Trust (ACT) – Egyesült Királyság.

 

A CHARM Módszertan egy olyan szakmai anyag, amely segíti az intézményekben élő mentálisan sérült gyermekekkel szembeni rossz bánásmód, illetve – ha jogaik sérülnek – az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésük monitorozását szakemberek és a civil társadalom számára.

 

A projekt eredményeiről készült összefoglaló és a monitorozó módszertan magyarul is elérhető az MDAC weboldalán: http://mdac.org/en/charm-toolkit