Hosszú távú, kiszámítható, támogató családpolitikával lehetne mérsékelhető a népességcsökkenés

atv herczogSzeptember 12-én az ATV Start vendége volt dr. Herczog Mária, a Gyerek, Család, Ifjúság Közhasznú Egyesület elnöke, akivel a műsorvezetők a demográfiai krízis lehetséges megoldásairól és a népesedéspolitika hatásairól beszélgettek.

Orbán Viktor miniszterelnök 2017. szeptember 11-én, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésének nyitónapján a családpolitikát nevezte az európai demográfiai krízis megoldási kulcsának. Ezzel kapcsolatban kérdezték dr. Herczog Máriát, aki úgy vélte, hogy „nagyon fontos volna, hogy minden egyes megszületett gyermeknek egyenlő és jó esélye legyen arra, hogy sikeres és boldog gyermekkort követően a társadalom számára is hasznos felnőtté váljon. Ehhez azonban olyan egészség-, család- és szociálpolitika, illetve oktatás kell, amely minden megszülető gyereknek biztosítja ezt az esélyt.”

 

Úgy vélte, ezzel kapcsolatban tisztázni kellene, hogy mi az állam és a közösség feladatmegosztása ebben a dologban. Ha az a feladata, hogy több gyerek szülessen, mert ez a nemzetgazdaságnak, vagy az európai fejlődésnek az egyik kulcsa, akkor az államnak és a közösségnek lényegesen nagyobb felelősséget is kell vállalnia. A legfontosabb dolog volna, hogy az oktatási, nevelési intézmények magas színvonalon lássák el a feladatukat. Továbbá, hogy a bölcsőde, óvoda, iskola, illetve az iskola utáni, szünidei elfoglaltságok mindenki számára elérhetőek legyenek.

 

„A másik dolog, amiről szintén kevés szó esik, hogy egyre nagyobbak az elvárások a szülőkkel szemben. Ma azt gondoljuk, hogy egy gyereket erőszakmentesen, nagy szeretetben, a kötődés biztosításával kell nevelni. Azonban a szülőknek nagyon kevés módja van erre, pláne azoknak, akiknek gyerekként nem volt lehetősége megtapasztalni, hogyan lehet elég jó szülővé válni. Ki segít például a szülőknek megérteni, hogy attól még, hogy elváltak, mind a ketten jó szülei lehetnek a gyermekeiknek, ha képesek együttműködni? A médiában nagyon kevés olyan műsor van, amely tanítja, segíti ezeket a konfliktuskezeléseket, vagy akár a gyerekekkel való bánásmódot. Éppen ezért én azt gondolom, hogy mielőtt arra próbálnánk az embereket ösztönözni, hogy több gyereket hozzanak a világra, el kellene döntenünk, hogy mi, mint állam, mint közösség mit biztosítunk azért, hogy nemcsak, hogy megszülessenek ezek a gyerekek, de akik megszülettek, azoknak örömteli, jó gyerekkort tudjunk biztosítani.”

 

Arra a kérdésre, hogy milyen konkrét intézkedéseket javasol, amelyekkel önmagában a népességcsökkenést mérsékelni lehet, illetve meg lehet-e állítani jó intézkedésekkel Közép-Kelet-Európában ezt a trendet, esetleg növekedhet-e a magyar állampolgároknak a száma, dr. Herczog Mária az alábbiakat válaszolta:

 

„Ez egy komplex kérdés és sok összetevője van. Az egyik nyilvánvalóan a munkaerő-piaci helyzet, a fizetések kérdése, a lakáshoz jutás, de legalább ilyen fontos a hosszú távú, kiszámítható, támogató családpolitika. Hogy én bízhassak abban, hogy ha megszületik ma egy gyermekem, akkor öt, tíz év múlva számíthatok arra, hogy a közösség együttműködik velem, és nem bűntudatot kelt bennem, mert nem vagyok elég jó szülő. Fontosak ebben az egészségügyi kérdések, a szülés-születés kérdése, az iskolarendszer, a koragyermekkori ellátások minősége, és persze az, hogy legyen perspektíva abban, hogy jó itt élni, illetve értelmes és tisztességes módon lehet, akár a politikában, akár a társadalomban részt venni. Biztos, hogy az az alapkérdés, hogy hányan vagyunk magyarok, vagy az, hogy az, aki már megszületett és itt él, annak minőségi, tisztességes, méltóságteli, jogokkal felruházott életet lehet-e biztosítani? Szerintem ez az elsődleges kérdés, és ha ezt megválaszoltuk, akkor több gyerek születhet.”

 

A teljes beszélgetés elérhető az Atv weboldalán, itt.