Az alapvető jogok biztosának jelentése egy lisztérzékeny óvodás gyermek közétkeztetésének biztosításáról

eat childJogsértő módon járt el egy nyugat-magyarországi város önkormányzata akkor, amikor a fenntartásában működő óvodában nem biztosította a speciális étkezési igényű kisgyermek számára a diétás közétkeztetést – állapította meg az alapvető jogok biztosa.

Székely László a város polgármesteréhez fordult, hogy az önkormányzat teljesítse az esélyegyenlőséget, a gyermeki jogokat szolgáló kötelezettségét. Az ombudsman a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetésének jelenlegi anyagi háttere kapcsán a szaktárca vizsgálatát kérte.

 

A panaszos szülők azzal fordultak a biztoshoz, hogy gyermekük lisztérzékeny, emiatt az óvodai közétkeztetésben speciális diétás ellátásra szorul. A szakorvosi diagnózis értelmében a gyermek egész életén át tartó, szigorú gluténmentes étrendre kötelezett. A panaszosok sérelmezték, hogy több ízben is kérték az óvoda, valamint a fenntartó önkormányzat segítségét a gyermekük közétkeztetésének megoldásában, de minden esetben elutasító választ kaptak.

 

A polgármester az ombudsman kérdéseire azt válaszolta, hogy az óvodát is ellátó intézmény önálló 150 adagos főzőkonyhával rendelkezik. Az óvodás gyermekek közül kb. 10 fő fehérje-, laktóz-, tojás-érzékeny, számukra a diétás étkezést biztosítani tudják. Mivel jelenleg csak a panaszosok gyermekénél diagnosztizáltak lisztérzékenységet, felkeresték azon konyhákat, ahol garantálni tudják a gluténmentes ételek készítését. A legközelebbi elérhető ilyen konyha 44 kilométer távolságra van, a legolcsóbban szállító cég ajánlata alapján egy napi adag étel csaknem 10 ezer forintba kerülne. A polgármester kifejtette, hogy az irreálisan magas költségek miatt ezt a megoldást nem tartották elfogadhatónak.

 

A biztos hangsúlyozta: nem elfogadható az a helyzet, hogy az önkormányzat eddig nem találta meg a megfelelő megoldást a panaszos által felvetett problémára. Az ombudsmani álláspont töretlen abban, hogy a speciális igényű gyermekek étkeztetése nem múlhat az intézmények helyzetén, belátásán, nem hárítható át a szülőkre, nem függhet attól, hogy együttműködőek-e a feladatellátás megkönnyítésében.

 

Székely László ombudsman felhívta a figyelmet, hogy a speciális diétás étrendet követő kisgyermekek otthoni ellátása eleve jelentős anyagi és pszichés terhet ró az érintett szülőkre. Jelentésében rögzíti: a gyermekvédelmi törvény előírásai egyértelműsítik, hogy a helyi önkormányzatnak kell ellátnia a közétkeztetési feladatot, ez pedig nem fakultatív tevékenység. A törvény a különböző speciális igények közötti differenciálásra sem ad mérlegelési lehetőséget, még abban az esetben sem, ha a gluténmentes diétás étrend kiemelkedően magas költségekkel járna. Nem mérlegelhetnek az önkormányzatok annak alapján sem, hogy egyedi kérelemről van-e szó, vagy többeket érintő igényről.

 

Az ombudsman megállapította, hogy a jogállami követelmények és az esélyegyenlőség elve mellett a gyermek jogait is sérti az önkormányzat, egyben a gyermek egészségét is közvetlen veszélynek teszi ki azzal, hogy jogszabályban egyértelműen előírt kötelezettsége ellenére nem biztosítja valamennyi köznevelésben résztvevő számára az egészséges fejlődéséhez szükséges speciális közétkezést.

 

A biztos felkérte az önkormányzatot, soron kívül tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy az általa fenntartott óvodában a lisztérzékeny gyermekek is megkapják a számukra szükséges étkeztetést. Mivel a polgármester egyértelműen jelezte a speciális közétkeztetés finanszírozásának rendszerszintű problémáit, a biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintse át, rendelkezésre állnak-e a megfelelő anyagi, tárgyi és személyi feltételek az ország valamennyi településén.

 

Az ombudsmani jelentés szövege itt érhető el.

 

Fotó: freeimages.com