Nyilatkozat a gyerekek legfőbb érdekében – az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadásáért

gyermekjogikoalicioA Gyermekjogi Civil Koalíció 25 szervezete és 14 egyéni szakértője 2021 márciusában jelentette meg azt az állásfoglalását, amelyben üdvözölte, hogy az Európai Bizottság elfogadta a régóta várt Gyermekjogi Stratégiáját. Mindannyian egyetértünk abban, hogy olyan közös európai stratégiára van szükségünk, amely minden gyermekre kiterjed, jogaik maradéktalan érvényesülését segíti elő. Alapvetésként fogadjuk el mi is, hogy a gyermekek jogai emberi jogok, ezért közös célunk annak biztosítása, hogy minden gyermek ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket, aktív résztvevőként vezető szerepet tudjon betölteni a társadalomban – legyen szó akár a méltányosságért és egyenlőségért folytatott küzdelemről, a demokrácia erősítéséről, akár a zöld és digitális kettős átállás elősegítéséről.

 Az EU Gyermekjogi Stratégiája és az ahhoz kapcsolódó, a gyermekszegénység csökkentését célzó Gyermekgarancia program, kiemelkedő jelentőségű lehetőség és kötelezettség az ENSZ Gyermekjogi egyezményének - mely valamennyi uniós országra, így Magyarországra is 1991 óta kötelező - hatékonyabb és eredményesebb végrehajtásában.

 
Egyértelműen elhatárolódunk attól, hogy az ENSZ Gyermekjogi egyezményének részes tagállamaként, a magyar kormány képviseletében az igazságügyi miniszter megvétózta az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadását, továbbá felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Stratégia nem tartalmazza - még utalás szintjén sem - a magyar vétó indokaként megjelölt “LMBTQ-aktivisták iskolai propagandáját”.
 
Az “egy gyermeket sem hagyhatunk hátra” cselekvés hatásköre és felelőssége az uniós tagállamok, így Magyarország kezében van.
 
Felkérjük a Kormány képviselőit álláspontjuk megváltoztatására a magyar és valamennyi gyermek jogainak védelme érdekében.
 
Egyúttal petíciót indítunk a gyermek legfőbb érdekében, az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadásért és végrehajtásáért.
 
2021. október 9.
A Gyermekjogi Civil Koalíció vezetősége
 
A petíció itt írható alá: