Cikkajánló: Hiába készítettek komoly terveket, öt éve alig tesznek valamit a sportoló gyerekek védelméért

diving"Öt évvel ezelőtt úgy tűnt, áttörés következhet idehaza a fiatal úszók védelme érdekében: volt politikai és szakmai támogatás, nagy nevek álltak az ügy mögé, végül mégis csak alig valami valósult meg a tervekből." Dr. Herczog Mária a Blikk.hu oldalnak nyilatkozott a témában.

"– Készítettem egy tervezetet azokról a biztonsági minimumokról, amelyek szükségesek ahhoz, hogy bárki gyerekek, fiatalok közelébe kerülhessen, ott dolgozhasson, másrészt olyan kampány és tréning terveket, amelyeken a gyerekekkel találkozó, foglalkozó felnőtteknek részt kell venniük, beleértve még a szülőket, gyerekeket és a sportegyesületekben, uszodákban dolgozó valamennyi dolgozót – mondta Herczog Mária. – Ebben az szerepel, hogyan lehet felismerni a szóbeli, fizikai vagy szexuális erőszakot, visszaélést, az uszodákba plakátokon terveztük hirdetni hogy az erőszak semmilyen formája nem elfogadható, lehet segítséget kérni, a felnőtteknek pedig jelzési kötelezettségük van, ahogy ezt egyébként a gyermekvédelmi törvény is előírja. Az éves edzői értekezleten Budapesten, mintegy kétszáz szakember jelenlétében beszéltem ezekről, és ugyancsak előadott az angol úszószövetség jogásza, aki az ottani tapasztalatokat osztotta meg Gyárfás Tamás felkérése alapján. Sós Csabával a helyszínen egyeztettünk arról, a TF-en a hallgatók már alaptantárgyként sajátíthassák el a tudnivalókat.

 

– Fontos lenne, hogy adjon feddhetetlenségi nyilatkozatot mindenki, aki a gyerekek, fiatalok közelébe kerülhet, sofőr, segédedző vagy akár kabinos. Erre azért van szükség, mert rengeteg példa mutatja, hogy a gyerekekre komoly veszélyt jelenthet bárki. Őket is muszáj ellenőrizni, csökkentve a lehetőségét annak, hogy oda nem való emberek juthassanak a sportolók közelébe – tette hozzá Herczog, aki szerint az úszás mellett több más sportágnak is szüksége lenne hasonló protokollra."

 

Halas Zoltán cikke a Blikk.hu-n, az alábbi linken teljes terjedelmében elérhető:

https://www.blikk.hu/sport/egyeni/uszas-molesztalas-gyermekvedelem-cseh-laszlo-turi-gyorgy-kiss-laszlo/7gerc10

 

Fotó: freeimages.com