„A szükséges hat óvónő helyett egy dolgozik, kollégái pedig egytől egyig közmunkások” - Az Rtl.hu cikkét ajánljuk

iskolas gyerekek pexels"Miután kijöttek a felsőoktatási felvételik ponthatárai, kiderült, idén ősszel minden eddiginél kevesebb leendő óvodapedagógus ül iskolapadba. Eközben szakmai szervezetek évek óta kongatják a vészharangot, hogy égető hiány van óvodai szakemberekből. Náluk már nem rémisztő jövőkép, hanem a valóság, hogy közmunkások vigyáznak a gyerekekre, akikkel így érdemben nem is lehet foglalkozni, csak megőrzés van."

 "Már 2019-ről 2020-ra a felére esett az óvodapedagógus képzésre jelentkezők száma, a rendkívül kevés jelentkezőből pedig csak mintegy 40 százaléknak, idén kevesebb mint 900 főnek sikerült teljesíteni a felvételi követelményeket. 2020-ban szigorították a bekerülés feltételeit is: a bejutáshoz legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit kell tenni. Figyelembe véve, hogy minden évben óvodapedagógusok tömegei mennek nyugdíjba, illetve hogy a képzés alatt, majd a pályán eltöltött első években rengetegen morzsolódnak le, félő hogy a rendszer rövid időn belül össze fog dőlni."

 

Fábián Katalint, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnökét kérdezte az RTL.hu arról, mi az oka annak, hogy évről évre kevesebben készülnek erre a pályára és hogyan hat mindez a gyerekekre.

 

Balázs Barbara cikkét ajánljuk, mely teljes terjedelmében itt elérhető: 
 
Fotó: Pexels