Gyermek Unió konferencia a gyermekszegénység felszámolásáért

gyermek unio2022. február 11-én került sor a Szociális Demokráciáért Intézet szervezésében megvalósuló gyermekszegénységgel és gyermekjogokkal foglalkozó konferenciára.

 Az elmúlt években a Szociális Demokráciáért Intézet több tanulmány készítésében vett részt annak érdekében, hogy cselekvésre ösztönözze a döntéshozókat a generációkon át öröklődő szegénység, és kirekesztés ördögi körének megtörésére, a gyermeki esélykiegyenlítés érdemi programjának megfogalmazására és megvalósítására. Javaslataik jelentős része beépült különböző szakpolitikai háttéranyagokba, és szeretnék elérni, hogy minél erősebb elköteleződés alakuljon ki a megvalósításra is.

 

Ezért szervezték 2022. február 11-én a Gyermek Unió konferenciát, hazai és nemzetközi szakemberek, politikai vezetők, köztük Nicolas Schmit szociális biztos részvételével.

 

Dr. Herczog Mária, a Humán Szolgálatok Intézetének szakpolitikai elemzője (Colombus, Ohio), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Továbbképző Intézet óraadó oktatója és a Család, Gyermek, Ifjúsági Közhasznú Egyesület elnöke A gyermekek jólétéről, oktatásáról és gondozásáról szóló magyar stratégia címmel tartott előadást a konferencián.

 

Előadásában bemutatta a Gyermek Unió kezdeményezése alapján elkészült országspecifikus megvalósíthatósági tanulmányt. Az elkészült tanulmánynak több célja is van. Egyrészt a Gyermek Unió célkitűzéseivel összhangban, figyelembe véve a hazai és európai uniós kötelezettségeket és lehetőségeket, így elsősorban a gyermeki jogok mind teljesebb érvényesítését, a Gyermek Garancia program és más, a polgárok életminőségének javítását segítő erőforrásokat bemutatni, hogy mely területeken és hogyan lehet és kell a jelenlegi helyzet megfelelő felmérését és értékelését követően meghatározni a szükséges beavatkozási pontokat, teendőket a generációkon átívelő gyermekszegénység és kirekesztés veszélyének és létének ördögi körét megtörendő. Másrészt az elkövetkező évek Európai Uniós programjaihoz való érdemi csatlakozás elősegítése, a jelenlegi és lehetséges erőforrások jobb elosztása. Harmadrészt pedig a politikusok és a közvélemény meggyőzése arról, hogy a gyerekekbe történő társadalmi befektetés a legjobban jövedelmező tevékenység, ahol a gyerekek jogainak érvényesülése, a közösségi, társadalmi érdek és a tisztességes, méltányos, szolidaritás és együttműködés alapú elvek és gyakorlat egyszerre érvényesülhet.

 

A konferencia kapcsán Dr. Herczog Máriával készített interjút „A minőségi gyerekkor garancia a jó felnőttkori életre” címmel a Hírklikk, melyben összegezte a Gyermek Unió célját:

 

„A Gyermek Uniónak fő célja, hogy felhívja a figyelmet: a többgenerációs szegénység körét meg kellene törni. El kellene érni, hogy ne akkor kapjunk észbe, amikor a gyerekek már iskolába mennek, vagy később hátrányokat szenvednek, hanem biztosítani a legkorábbi időponttól, a várandós gondozástól, a szülés körülményeinek a javításán át, az egészen kicsi korban, a szülők készségeinek az erősítését, és a bölcsődei-óvodai ellátás magas minőségének garantálását. Különösen azoknak a gyermekeknek az esetében van ennek kiemelt jelentősége, akiknél nagyok a hátrányok. Az volna a célja a Gyermek Uniónak, hogy minden kisgyerek magas szintű szolgáltatást kapjon. Az államok, a polgárok pedig értsék, hogy mindenkinek az érdekét szolgálja, ha ezt központi vagy állami költségvetésből biztosítják.”

 

A Hírklikk interjúja Dr. Herczog Máriával teljes terjedelmében ide kattintva elérhető:

https://hirklikk.hu/kozelet/a-minosegi-gyerekkor-garancia-a-jo-felnottkori-eletre/393727/

 

A konferencia előadásai a Szociális Demokráciáért Intézet facebook oldalán megtekinthetőek:

https://www.facebook.com/szocdemint