Bátor filmek a 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

bidf 2022Január 22. és 30. között közel 50 filmmel és 200 vetítéssel érkezik a dokumentumfilm fesztivál. 2022-ben nemcsak Budapesten, hanem országszerte, 10 nagyvárosban vetítik az alkotásokat. Budapesten minden vetítés után beszélgetést szerveznek a filmek alkotóival, vagy meghívott szakértőkkel. A fesztivál kínálatából A köd gyermekei (Children of the Mist) című filmet ajánljuk, melynek egyik nagykövete egyesületünk alelnöke, Molnár László.

 A 12 éves Di Északi-Vietnám ködbe burkolódzó hegyei közt él. A Hmong etnikai kisebbség tagja, akik nagyon fiatalon adják férjhez lányaikat, így nincs abban semmi meglepő, hogy a nők és lányok szégyenkezés nélkül beszélnek a szexről és házasságról. Di 34 éves anyja már nagymama, teljesen írástudatlan, és alig beszél vietnámi nyelven. A kislány azonban iskolába jár, ahol egészen másféle értékeket tanul.

 

A tanárok arra biztatják őket, hogy a lehető legtovább folytassák tanulmányaikat, még ha a szülők többsége inkább azt várja is el a gyerekeitől, hogy a földeken dolgozzanak. Ahogy Di kamaszkorba lép, anyja a maga módján igyekszik megóvni őt a gyermekházasságtól: Holdújév napján Di utcai vásárra készül, de anyja marasztalja, hogy az év legveszélyesebb napján ne járjon az utcán, ha nem akar a „hagyományos” lányrablás áldozatává válni. Amikor azonban Di szülei éjjel hazatérnek, a ház üresen, némán fogadja őket. Di eltűnt.

 

A FILM NAGYKÖVETEI: Dr. Perintfalvi Rita / Molnár László

 

DÍJAK: Best Directing Award - IDFA Special Mention First Feature - IDFA

 

RENDEZŐ: HÀ Lệ Diễm

HÀ Lệ Diễm 1991-ben született Vietnám észak-keleti részén, a hegyvidéken élő tay kisebbség tagjaként. Szülőföldjéről Hanoiba ment a Társadalom- és Bölcsészettudományi Egyetemre újságírást tanulni, amelyből 2013-ban szerzett diplomát. A Children of the Mist az első egész estés dokumentumfilmje. HÀ Lệ Diễm a Sundance Institute dokumentumfilmes programjának kedvezményezettje.

 

Bővebb információ a filmről és a vetítési időpontokról:

https://www.facebook.com/events/954220578779114

 


A fesztivál honlapja: https://bidf.hu/