Nyilatkozat a családjukból kiemelt, nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek sorsáról

gyermekjogikoalicioA Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai nyilatkozatot adtak ki, miután mélyen megrázta a gyermekvédelem szakembereit, hogy az elmúlt időszakban a rendőrségi hírekben egyre több nevelőszülői családban előforduló súlyos bántalmazások, sőt gyermekhalállal végződő esetek kerültek napvilágra. Egyetlen gyermekbántalmazással, vagy más tragédiával végződő eset sem maradhat érdemi kivizsgálás nélkül.

Ugyanakkor nem engedhetjük meg azt sem, hogy a tragikus, egyedi esetek rossz fényben mutassák az egész nevelőszülői szakmát, mert hazánkban mintegy hatezer nevelőszülő látja el ezt a különleges munkát.

 

A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai ezért felkérik a gyermekjóléti és gyermekvédelmi terület ágazati irányítóit, hogy független külső szakértők bevonásával vizsgálják ki a konkrét bántalmazási eseteket és tekintsék át a gyermekvédelmi ellátórendszer hiányosságait, a gyermekközpontúság érvényesülését, különös tekintettel a nevelőszülők helyzetére, tevékenységük nehézségeire, s a vizsgálatok eredményéről tájékoztassák a szakmai és a szélesebb közvéleményt.

 

A teljes nyilatkozat elérhető itt: https://gyermekjogicivilkoalicio.hu/wp-content/uploads/2023/05/NYILATKOZAT-Neveloszuloknel-nevelkedo-gyerekekrol-2023.-aprilis.-vegleges.pdf