Cikkajánló: Ősszel jön a gyermekvédelmi szigorítás

child playAz Indexen Holló Bettina cikkét ajánljuk, amelyben a tervezett gyermekvédelmi törvény szigorítás apropóján beszélgetett dr. Herczog Máriával.

„Az ősszel esedékes újabb gyermekvédelmi szigorítás csak akkor szolgálja majd ténylegesen a gyerekek érdekeit, ha a kormány a korábbinál egy lényegesen átfogóbb, holisztikusabb szemléletet alkalmaz” – jelentette ki az Index megkeresésére Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember, aki hosszú éveken át volt az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja.

 

A Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke úgy véli, hogy az intézkedéseket nem szabadna csak és kizárólag a szexualitásra, azon belül is az LMBTQ-elemekre, valamint a pedofíliára leszűkíteni, ezek ugyanis csak a történet egy nagyon apró szeletét képezik.

 

Arról nem esik szó, hogy 2008 óta nem nőtt a családi pótlék, a GYES, és a minimálnyugdíj; alig vannak pénzbeni és természetbeni támogatások, ami különösen rosszul érinti a már egyébként is komoly nehézségekkel küzdő családokat. Azok, akik gyermekjóléti szolgálatoknál, családsegítőknél dolgoznak, még az oktatásban és az egészségügyben dolgozóknál is alacsonyabb bért kapnak, nagyon alacsony a megbecsültségük, és rendkívüli a leterheltségük, nem meglepő tehát, hogy munkaerőt találni szinte lehetetlen, ráadásul a nevelőszülők, gondozók száma is alacsony, minden területen nagy a fluktuáció. Ha a döntéshozók igazán óvni akarják a gyerekeket, ezeket a problémákat kellene elsődlegesnek tekinteni – mutatott rá Herczog Mária, hozzátéve, hogy a jogalkotók figyelmét rendre elkerüli az a szakmailag bizonyított tény is, miszerint azok a gyerekek, akik megkapják a fejlődéshez szükséges szeretetet, gondoskodást és ellátást, sokkal kevésbé vannak kitéve a rájuk leselkedő veszélyeknek, legyen szó szexuális visszaélésről, vagy bármilyen egyéb – pl. internetes – kizsákmányolásról, átverésről.

 

(…)

 

Herczog Mária a beszélgetést azzal zárta: az említett jogszabályi változások ellenére a gyermekvédők még mindig az 1997-es „A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról” szóló törvényt tekintik irányadónak, mivel az igazi, a családok és a gyerekek mindennapi életét segítő rendelkezéseket tartalmaz, míg az újonnan készült dokumentumokról ez nem mondható el. Sajnos az igazi gyermekvédelmi törvény megfelelő végrehajtása, alkalmazása is egyre inkább áldozatul esik a súlyos erőforráshiánynak, az eluralkodó minősítésnek, elutasításnak, kirekesztésnek, míg a segítségnyújtás és a szolidaritás elmarad.”

 

A teljes cikk elérhető itt: https://index.hu/belfold/2023/08/15/gyermekvedelmi-torveny-szigoritas-lmbtq-pedofilia-kormany-herczog-maria