Cikkajánló: Dr. Herczog Mária a családbarát politikáról

hmari„Nem támogatják a generációk közötti együttműködést, a fiatalok, az idősek életminőségének biztosítását, csak a házasságkötések és a gyerekszám növelésre törekednek, ami sok negatív következménnyel járó irány” - a Hírklikken Németh-Kállai Szilvia cikkét ajánljuk, aki többek között arról kérdezte dr. Herczog Máriát, hogy mi kell ahhoz, hogy egy családbarát politika jól tudjon működni, és a gyermekvédelem minősége hogyan befolyásolhatja egy család életét.

 „A babaváró hitel, a CSOK, az adókedvezmények, juttatások csak a magas jövedelműeknek, valamint a kellő idejű munkaviszonnyal és biztosítási jogviszonnyal rendelkezőknek elérhetőek. Ez azonban az ő esetükben sem jelent családbarát fordulatot, mivel alapvető szolgáltatások hiányoznak, vagy elégtelenek. Nagyon kevés a bölcsődei férőhely, súlyos munkaerő- és forráshiánnyal küzdenek az óvodák, iskolák, így az ellátások minősége jelentősen romlik, az egészségügy helyzete katasztrofális, sok helyen nincs sem gyermek-, sem felnőtt háziorvos, a szakellátásokra, kórházi kezelésre hosszú várólisták alakultak ki, alig elérhetők a pszichológusok, szociális munkások, a fogyatékkal, krónikus betegséggel élő gyerekek számára nem biztosított az inkluzív, befogadó nevelés, gondoskodás. Sok család számára megoldhatatlan az idős, beteg családtagok gondozása, a segítség hiánya.

 

Elmaradtak azok a társadalmi, szakmai viták, amelyek segíthetnék az érdekelteket és a közvéleményt abban, hogy értsék, melyek a gyerekek tényleges fejlődési szükségletei, mit jelent a korai kötődés és a jó gondoskodás a gyerekekről. Másrészt sok szülőnek nincsenek megfelelő ismeretei és készségei a megfelelő neveléshez, gondozáshoz, és a felkészülésre, segítség kérésére szinte semmiféle lehetőség nincs, mindenkinek tökéletes szülőnek kellene lennie. Szégyen és stigma, ha valaki e téren gondokkal küzd. A védőnői szolgálat nem tudja a megváltozott feltételek között megfelelően ellátni a feladatait, a legkritikusabb helyeken nincs védőnő, vagy csak helyettesítéssel biztosítható, és az államosítás ennek a szolgálatnak sem tett jót. A gyermekjóléti és családsegítő ellátások kapacitásai és erőforrásai rendkívül alacsonyak, még tűzoltáshoz sem elégségesek, a veszélyeztetett gyerekek számáról nincs reális adat, többségük ellátatlan, mivel a családok támogatása elégtelen, még a problémák felismeréshez is kevés. Nő a tizenéves terhességek száma, ami egyrészt a leszállított tankötelezettségi korhatárral függ össze, másrészt a jó minőségű reproduktív egészség, szexuális felvilágosítás oktatásának és az ingyenesen elérhető fogamzásszabályozási eszközök hiányával.”

 

A teljes beszélgetés elérhető a Hírklikk oldalán: https://hirklikk.hu/kozelet/herczog-maria-komoly-karokat-okoz-a-kormany-csaladbarat-politikaja/423920?fbclid=IwAR14XAeDtIFH5bQ7Yp5p9GHKe_zozeVq65Xkqs5QJ4cmmDn61wnk3jc6D2I