Dr. Herczog Mária a bicskei igazgatóhelyettes elnöki kegyelméről

herczog mariaNemrég látott napvilágot, hogy Novák Katalin államfő még tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki próbálta eltussolni, hogy az intézmény akkori igazgatója több gyereket is molesztált. A bíróság 3 év 4 hónap börtönre ítélte, mert arra kényszerítette az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket, hogy vonja vissza a vallomást. Dr. Herczog Mária gyermekvédelmi szakember szerint elfogadhatatlan és védhetetlen az államfő döntése, aki esetében súlyosbító tény, hogy államtitkárként, miniszterként felelős volt a gyermekek védelméért. A témáról több cikkben is megkérdezték a napokban, ezekből az alábbiakban idézünk.

Az RTL Híradójában Dr. Herczog Mária azt mondta, hogy ez a történet mindenkit megrendített a szociális szakmában. Az, hogy az igazgatóhelyettest mentesítették a büntetéssel összefüggésben kiszabott közügyekben való eltiltástól, illetve a szakmája gyakorlásától, az véleménye szerint azért drámai, mert akár holnap elhelyezkedhetne, és gyerekkel dolgozhatna ismét, ami semmiféle módon nem felel meg sem a szakmai, sem a szakmapolitikai elveknek.

 

A Híradó riportja itt érhető el.

https://rtl.hu/hirado/2024/02/03/novak-katalin-elnoki-kegyelem-lemondas-momentum-bicskei-gyermekotthon-igazgatohelyettes 

 

A Szeretlek Magyarország hírportál hosszabb interjút készített Dr. Herczog Máriával az ügy kapcsán, amelyben szintén felhívta a figyelmet a büntethetőség és mentesség szempontjaira.

 

„Rettenetesen fontos hangsúlyozni, hogy nagyon sok év alatt sikerült elérni, hogy a magyar büntetőjog azokban az esetekben, amikor a gyerekek elleni erőszak bármilyen formája fordul elő, eltiltsa az érintettet a büntetés letöltését követően is a gyerekek közelében tartózkodástól, illetve a velük való munkától. Viszont ebben az esetben a köztársasági elnök mentesítette az elítéltet a büntetett előélet, a közügyektől való eltiltás hatálya és foglalkoztatási tilalma alól is, tehát ez azt jelenti, hogy ő a kegyelem megadása óta már dolgozhatott újra gyerekekkel, minden következmény nélkül, és kaphat erkölcsi bizonyítványt, választható és választó. Ez ugyancsak nagyon súlyos kérdéseket vet föl. Ez azt jelenti, hogy ez a kegyelem tulajdonképpen megkérdőjelezi az ítélet hitelességét, illetve a történteket, és nem tekinti gyermekvédelmi szempontból veszélyesnek őt, a bizonyítékok és az ítélet ellenére sem. (…) Ebben az esetben azon túl, hogy az érintett gyerekek súlyos szexuális visszaélések áldozatai voltak, megkérdőjelezték az általuk elmondottakat, nem hittek nekik azok a felnőttek, akiknek a gondjaira voltak bízva, sőt, miután nyilvánvaló volt, hogy ez megtörtént, csalásra, hazugságra akarták rávenni őket. Ez kimeríti az érzelmi és intézményes bántalmazás fogalmát is. Ennek a kártételnek a szakmai, érzelmi súlyát nehéz túlértékelni.

 

A Fischer Gábor által készített interjú itt olvasható:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/herczog-maria-a-koztarsasagi-elnok-eseteben-sulyosbito-teny-hogy-o-allamtitkarkent-miniszterkent-felelos-volt-a-gyermekek-vedelmeert/

 

Az ügyről a Népszava is írt egy átfogó cikket, melyben több szakembert is megkérdeztek, akik közül egyre többen ítélik el szakmai és politikai oldalról is Novák Katalint a pedofilügy elítéltjének adott elnöki kegyelem miatt.

 

„Herczog Mária szociológus, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület elnöke lapunknak elmondta, szakemberként megdöbbent Novák Katalin kegyelmén. – Ez azt jelenti, hogy a kormányzat nem veszi komolyan a saját maga által felállított jogi és szakmai szabályokat, nem kötelezi azok betartására a szakembereket, és amennyiben visszaélés történik, annak nincs érdemi következménye – mondta.”

 

Frank Zsófia írása teljes terjedelmében itt érhető el:

https://nepszava.hu/3224308_ezeket-a-gyerekeket-szembe-koptek-novak-katalin-bicske-gyermekotthon-elnoki-kegyelem-szakma-politika-felhaborodas