Cikkajánló: Fenyegetés helyett támogatás és pénz kellene ahhoz, hogy a gyermekvédelmi rendszer jó irányba változzon

little girlA Népszava cikkét ajánljuk, amelyben egyesületünk elnöke, dr. Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember is megszólalt, akit azt követően kerestek meg, hogy a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb, a „gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” című törvénycsomagját.

 „– Ennek a tervezetnek semmi köze a gyermekvédelemhez, hiszen az 1997. évi törvény ma is hatályos, és ha betartanák a szellemiségét és a betűjét, a gyerekek igazi védelme megvalósulhatna – mondta dr. Herczog Mária, azt is hozzátéve, hogy ez politikai szabályozás, aminek semmiféle értékelhető szakmai tartalma nincs, egyetlen valódi problémát sem old meg.

 

Sok szakember jelezte már a bicskei botrány előtt is, hogy pedofil esetek elenyésző számban fordulnak elő, lényegesen gyakoribb a szóbeli, testi, lelki, és szexuális erőszak, és ez nemcsak a gyermekvédelmi intézményekben, hanem például az oktatásban, egészségügyben, a családokban és a gyerekek között is jelen van. A döntéshozók ezt teljesen figyelmen kívül hagyták – tette hozzá.

 

Kijelentette azt is: a pedofília nem jogi fogalom, és a szexuális erőszak-esetek túlnyomó többsége nem pedofil bűncselekmény. A most benyújtott jogszabály ezt sem veszi figyelembe.

 

A gyermekek védelme az erőszak minden formájától szabályozott volt eddig is, de a megelőzéshez és a korai segítségnyújtáshoz, áldozatvédelemhez hasonlóan nem alkalmazták a jogi és szakmai szabályoknak megfelelően.”

 

A cikk teljes terjedelmében elolvasható itt: https://nepszava.hu/3233166_orban-kormany-torvenyjavaslat-gyermekvedelem-szakember

 

Fotó: Pexels