Ten top tips

Írta:  Schneider Kata

adoption
Egy brit örökbeadással foglalkozó szervezet sorozatának új kiadványa a közösségi oldalak biztonságos használatát segíti az örökbefogadottak és vér szerinti rokonaik közötti kapcsolatfelvételkor.

 

Egyre többen használnak közösségi oldalakat, többek közt mások „lenyomozására"- így egyre könnyebb az örökbefogadottaknak megtalálni vér szerinti rokonaikat, az örökbeadó családoknak pedig megtalálni őket. Csábító lehet kattintani egyet és üzenetet küldeni, mindazonáltal léteznek olyan kockázatok, amelyeket érdemes mérlegelni előtte. Mi lesz, ha az illető negatív választ kap, vagy olyan helyzetben találja majd magát, amelyre még nem tudott felkészülni? Ha valakit örökbe fogadtak, a találkozás a nagy semmiből előkerülő vér szerinti családtaggal kifejezetten megrázó lehet: hogyan küzdhetnek meg ezzel, mit tehetnek?

A British Association for Adoption & Fostering (BAAF) sorozata a „Ten Top Tips" örökbefogadottaknak, örökbefogadó szülőknek és vér szerinti hozzátartozóknak készül.

 

Nem csak arról találhatnak benne tippeket, hogy hogyan használhatják biztonságosan a közösségi oldalakat, de tanácsokat is olvashatnak azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelni a kapcsolatfelvételkor, mi a teendő, ha örökbefogadott valaki vagy ha vér szerinti család tagja. Az örökbefogadó szülők is találnak benne tanácsokat arra az esetre, ha gyermekeik kapcsolatba léptek vagy kapcsolatba akarnak lépni vér szerinti családtagjaikkal. További információkat adnak arról, hogyan érdemes „nyomozni" valaki után és biztonságosan kapcsolatba lépni vele, illetve, hogy milyen törvényes jogaik, lehetőségeik vannak erre.

Julia Feast, a BAAF kapcsolatfelvevő- és építő szakértője szerint, „A kapcsolatfelvétel a vér szerinti hozzátartozókkal bonyolult és érzelmekkel teli folyamat. Fontos, hogy a résztvevőknek legyen lehetőségük végiggondolni a következményeket és lehetséges kimeneteleket mielőtt tovább haladnának a folyamatban. A BAAF azzal a szándékkal indította el a „Ten Top Tips" sorozatot, hogy a valamennyi érintettnek segítsen a keresésben és kapcsolatfelvételben, főleg, ha a közösségi médiát használják erre."

 

A „Ten Top Tips" c. sorozat az alábbi címen érhető el: www.adoptionsearchreunion.org.uk

 

Eredeti cikk: http://www.childout.org/archivio/309-adoption-charity-publishes-new-ten-top-tips-on-how-to-be-safe-using-social-network-sites-to-make-contact-with-birth-relatives.html

 

Forrás: BAAF