Öngyilkos gyerekek

Írta:  Schneider Kata

 

teen suicide_copy
Közösségi oldalakon Jamie Rodemeyer számtalanszor utalt rá, hogy nem tudja elfogadni szexualis irányultságát, és bár a Youtube-on arra bátorította a többi felhasználót, hogy vágjanak vissza megfélemlítőiknek, a dolgok mégsem javultak. A 14 éves, New York állambeli Buffalo-ban született fiú szeptemberben véget vetett életének, miután megírta online búcsúlevelét.

A Williamsville North középiskola tanulóját, Jamey-t az ezt megelőző 12 hónapban internetes zaklatók sértegették, akik becsmérlő, a homoszexualitására utaló bejegyzéseket írtak Formspring adatlapján – ez egy olyan közösségi oldal, ahol engedélyezettek a névtelen hozzászólások. „JAMIE HÜLYE, KÖVÉR ÉS RONDA. MEG KELL HALNIA!”- állt az egyik üzenetben. Más ezt írta: „Nem érdekelne, ha meghalnál. Senkit nem érdekelne. Szóval csak rajta :) Mindenkit SOKKAL boldogabbá tenne!” Barátai ugyan jelentették a bántó bejegyzéseket iskolai tanácsadóiknak, de mindenki, még a fiú anyja is azt hitték, ő erősebb ennél, nem veszi komolyan.

 

Halála egybeesett az USA Oktatási Minisztériuma által szervezett országos csúcstalálkozóval, amit azért szerveztek, hogy gátat szabjon az iskolás gyerekek zaklatásának. A „Federal Partners in Bullying Prevention Summit” éves eseményén részt vettek Justin Aaberg, egy Minnesota-i 15 éves meleg fiú szülei is – ő felakasztotta magát a zaklatások miatt. A szülők szerint a zaklatást részben egy vallásos diákcsoport követte el, akik szerint Justin homoszexualitása miatt a pokolra kerül majd. „Justin mosolygós, boldog fiú volt, aki imádott csellózni”- mesélik szülei. „Az iskoláknak többet kéne tenniük, hogy megvédjék az LMBT – leszbikus, meleg, biszex, transz szexuális - gyerekeket a megfélemlítésektől, és nem szabadna hátat fordítani nekik szexuális orientációjuk miatt.”

 

Rodemeyer öngyilkossága egyben az októberi LGBT History Month szomorú megnyitója is volt. „Jamey halála tragikus emlékeztetője annak, milyen védtelenek a meleg tizenévesek”- kezdi Malcolm Lazin, az Equality Forum, LMBT polgárjogi és oktatási szervezet alapítója. „Zaklatják és marginalizálják őket. (…) Míg néhányan azt mondják, Jamey a saját kezével vetett véget életének, valójában ő a könyörületet nem ismerő homofóbia áldozata.”

 

Édesanyja azt nyilatkozta, fiát, bár voltak gondjai a szexualitással, és valóban voltak önpusztító gondolatai, de barátai végig támogatták. „Boldog” és „erős” tizenéves volt. Társai szerint figyelmes és jóindulatú volt, és igénybe vette szociális munkás és terapeuta segítségét is. Az Amherst-i rendőrség nem árult el részleteket a fiú haláláról. Közleményük szerint „A különleges áldozatokkal foglalkozó egység még vizsgálja az elhunyt halálát megelőző körülményeket. Nem tudtuk még megállapítani, történt-e bűncselekmény.” Ugyanakkor parancsnokuk elmondta, New York államban nincsenek a zaklatást, megfélemlítést bűntető törvények, így még nem biztos, hogy bárki is vádolható.

 

A National Center for Educational Statistics adatai szerint 2008-2009 folyamán a 12 és 18 év közötti diákok 28%-a volt zaklatás, bullying áldozata. Az életkor előrehaladtával egyébként a zaklatás is alábbhagy, a hatodikosok közötti magas, 39%-os arány a végzős középiskolásoknál már „csak” 20%. Jellemzőbb formái a csúfolás, gúnyolódás, sértegetés és a rosszindulatú pletykák terjesztése, valamint a tényleges fizikai agresszió. Az áldozattá váló leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) tanulók száma nagyjából állandó maradt 1999 és 2009 között – utoljára erről az évről vannak statisztikáink, a Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN) által végzett National Climate Survey-ből. Szülők és tanáraik szerint szexuális orientációjuk miatt e gyerekek különösen kiszolgáltatottak a zaklatóknak, különösen az iskolákban, ahol még az átlagosnál is kevesebben támogatják őket. Daryl Presgraves, a GLSEN szóvivője erről így nyilatkozott: „Láttunk már néhány pozitív jelet, elérhető segítséget és támogató pedagógusokat, és úgy tűnik, a társadalmi attitűd jó irányban mozdul el. De még mindig nagyon nehéz LMBT diáknak lenni az iskolában.”

 

Miután Jamey ez év májusában elmondta barátainak, hogy meleg, feltöltött egy videót az It Gets Better Project oldalára – ami azért jött létre, hogy biztosítsák a zaklatott és potenciálisan öngyilkosságról gondolkodó LMBT fiatalokat, és segítsék, hogy életük gondtalanabb legyen az idő múlásával: mindezt felnőttek és ismert emberek üzenetei közvetítették. Ide ezt írta: „Szeresd magad, és kész is. … Ígérem, jobb lesz.”

Jamey iskolai pszichológiai tanácsadói azt tanácsolták neki, hogy a közösségi oldalakon ne beszéljen szexualitásáról.

 

Néhány szülő arra bíztatja társait, hogy figyeljék gyermekeik közösségi oldalakon található adatlapjait. Pár iskolaigazgató pedig, arra kéri a középiskolások szüleit, tiltsák meg ezen oldalak használatát, így megelőzhetik az internetes zaklatást. Az olyan oldalak, mint a Youtube vagy a Facebook nagyon megkönnyítették a zaklatók helyzetét célpontjuk megtalálásában, azonban néha ezek a kizárólagos fórumok, ahol az áldozatok beszélhetnek problémáikról.

„Embert próbáló idők ezek szülőknek és fiataloknak egyaránt.”- így gondolja Presgraves a GLSEN szóvivője. „ Általában így megy: nagyon sok fiatal a támogatást csak az interneten találja meg, ahol társakat keres, akik megértik, és így egy közösséghez tartozónak érezheti magát. Ugyanakkor ezzel kiteszik magukat az internetes zaklatásnak is.”

 

Jamey édesanyja szerint fia „Annyi szívet, annyi embert megérintett. Először fel sem fogtam, mennyit. Ő volt a legédesebb, legkedvesebb gyerek, akit csak ismertek. Mindenét odaadta volna nekik, mielőtt bármit is kért volna magának.” A fiú halála előtt hónapokig írt bejegyzéseket öngyilkos gondolatokról és arról, milyen érzés amikor az embert zaklatják. Facebook falára ezt írta: „Mindig mondom, hogy bántanak, de nem figyel senki sem. … Mit tegyek, hogy az emberek végre észrevegyék?” „Senki sem törődik az iskolában az öngyilkosság megelőzésével, miközben ti vagytok azok, akik (itt egy melegeket szidalmazó szó áll)- nak hívnak, és kiborítanak.” Többször osztott meg olyan dalszövegeket is, melyek szuicid gondolatokra utaltak, például kedvenc énekesnőjétől, Lady Gagától (aki közszereplései során rendszeresen felemeli hangját az LMBT emberekért). Utolsó bejegyzésében, melyet Tumblr oldalán közölt, azt írta, szeretne találkozni dédanyjával, aki nem sokkal korábban hunyt el. Édesanyja szerint az utóbbi időben a könnyek és a düh egyszerűen eltűntek fia arcáról: „Mostanában olyan volt, mintha elengedte volna őket, vagy legalábbis mi azt hittük.”

Lady Gaga a twitterén a következőt tette közzé: „A zaklatásnak törvényellenesnek kellene lennie. Ez gyűlölet-bűncselekmény. (…) Találkozni fogok Elnökünkkel. Nem fogom abbahagyni a harcot. Ez véget kell, hogy érjen. A mi generációnknak megvan az ereje, hogy véget vessen ennek. Terjeszd: Hozzunk törvényt Jamey-ért!”

 

Tizenévesek krízishelyzetben

Amikor a halála előtti héten családi kempingezésre indultak, még boldognak tűnt a fiú. Az öngyilkosság megelőzési szakértők azt mondják, hálásak, hogy a média elhallgatta, hogyan ölte meg magát. „Nagy a kockázata, különösen ebben az esetben, hogy a közvetlen környezetében élő más fiatalok is öngyilkosságot követnek el.”- magyarázza Laura McGinnis, a Trevor Project szóvivője. Ez egy olyan országos program, ami 24 év alatti LMBT fiataloknak és bizonytalankodóknak nyújt segítséget. „Túl veszélyes az, ha megosztjuk velük, hogy milyen eszközzel, módszerrel, hogyan követte el az áldozat az öngyilkosságot, ez ténylegesen növelheti a valószínűségét, hogy mások is megteszik majd.”

Kevés statisztikai adat áll rendelkezésre az olyan fiatal gyerekek öngyilkosságáról, mint Jamey. A Centers for Disease Control and Prevention statisztikái szerint a 10 és 24 év közöttiek öngyilkossági aránya 100.000 fiatalra vetítve az 1991-es 9.24 esetről 2006-ban 7,1-re csökkent. „Az öngyilkosságnak sosem egy oka van, ezt nagyon fontos megértenünk.”- folytatja McGinnis. „De (Jamey-t) támogatta a családja és barátai, és azt tervezte, egy iskolai mulatságon Lady Gagának öltözve fog megjelenni. Honnan tudhatná a szülő, hogy milyen jelekre figyeljen? Ezt néha igazán nehéz megmondani.” McGinnis munkája során, melyet válságban lévő tizenévesekkel végez, nem javasolja, hogy a szülők titokban figyeljék gyermekük tevékenységét a közösségi oldalakon;  szerinte az inkább a helyes, ha nyílt és bizalmas viszonyt alakítanak ki egymással. „A szülőknek figyelni kellene arra, mi történik a gyerekükkel, és mik számára a fontos dolgok. Olyan napokat kellene talán megjelölniük, amikor részletesen elbeszélgetnek arról, mi történt a gyerekkel, mi foglalkoztatja őt, mitől fél. Ki bántotta, és ezt kinek mondta el? Alakítsanak ki bizalmas viszonyt, hallgassák meg gyereküket, fogadjanak el mindent, amit mond, és ne ítélkezzenek felettük. Hadd osszák meg  a gyerekek szabadon történeteiket.”

 

Írta:  SUSAN DONALDSON JAMES

 

Eredeti cikk