Új-Zéland: a kiskorú tanúk védelmének reformja

Írta:  Schneider Kata

child witnesses
Az Új-Zélandon bevezetett új rendelkezések arra törekednek, hogy csökkentsék a bíróságon tanúskodó gyermekek által elszenvedett traumát. A kabinet jóváhagyott egy intézkedéscsomagot, ami a kiskorú tanúkkal szembeni bánásmódot javítja, ellentétben a jelenlegi rendszerrel, mely a tanúskodás kényszerítésével újra traumatizálja a gyereket.

 

Egy, az AUT University által tavaly publikált kutatás szerint, a gyermekkorú tanúk gyakran nem értik az olyan jogi kifejezéseket, mint „állítás", és a tárgyalásra való hosszadalmas (sokszor 15-20 hónapos) várakozás befolyásolhatja a gyerek emlékezetét és stresszt okozhat.

 

„Felháborító, hogy az AUT kutatási eredményei szerint a gyermekek 30%-a sírt a tanúskodás alatt, több mint 70%-a nem értette a védelem ügyvédje által feltett kérdést, és, hogy 65%-ukat a védelem hazugsággal vádolta."- mondta el Simon Power igazságügyi miniszter. „Egyszerűen biztosítanunk kell, hogy a körülbelül 750 kiskorú, aki évente a büntetőbíróságokon tanúskodik– többségük szexuális bántalmazási ügyekben- ne traumatizálódjon újra az eljárás során." Bejelentve az vizsgálóbírói reformokat, Power elmondta, az AUT jelentése befolyásolta őket a döntésben, ahogy a tavalyi évben tett németországi és ausztriai látogatások, melyek során tanulmányozták az ottani vizsgálóbírói eljárásokat az igazságszolgáltatásban.

 

A vizsgálóbírói rendszerek a bíróságot is bevonják az adott ügy vizsgálatába. A tanúskodó gyerekeket olyan szakértő közvetítők fogják kikérdezni, akik ismerik a gyerekek szellemi fejlődésének fokozatait, így megfelelően tudnak kérdezni a tárgyalások során a kiskorúaktól. Itt lehetőséget biztosítanak az ügyvédeknek és bíróknak is ahhoz, hogy segítséget kapjanak a kiskorú tanúk kikérdezéséhez .

Amint Power nyilatkozott, „A kormány elvárása, hogy az új eljárás hasonlítson a vizsgálóbírói rendszerre azáltal, hogy a bírói testület aktívabban vesz részt annak eldöntésében, vajon a kiskorú tanúknak feltett kérdések megfelelőek-e." A gyermek tanúknak továbbá nem kell majd olyan gyakran tanúskodniuk a bíróságon, az új intézkedések bevezetik, hogy minden 12 év alatti gyermek tanúvallomását megteheti videón, vagy zárt televíziós láncon. A kiskorúak tanúvallomásának előzetes felvételének is egy adott időkereten belül kell megtörténnie, azért, hogy a várakozási idő kevesebb, mint 6 hónapra csökkenjen.

 

Az AUT jelentése megjegyezte, hogy a gyerekek számára a hosszú várakozás nagy teher. Dr Kirsten Hanna, a tanulmány társszerzője elmondta: „átlagosan a gyerekek 15 hónapot várnak, hogy ügyükben tárgyalásra kerüljön sor. Ha ehhez hozzáadjuk a rendőri nyomozást és az ítélethozatalt, az egész ügymenet elhúzódhat 20 hónapig is. Ez egy gyermek életében hosszú idő, néhány esetben addigi életük negyede is lehet." A tárgyalásig tartó időszak stresszes lehet a gyermekeknek és hozzátartozóiknak – folytatja Hanna- és emlékezetüket a hosszú késlekedés befolyásolhatja.

Power szerint a jelenlegi lépések nem elegendőek. „Bár a bíróságok már megtették a szükséges intézkedéseket, hogy megfelelően járhassanak el a kiskorú tanúkkal, továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy a 15 hónapos késedelmek és a gyerekek nem megfelelő kikérdezése csökkenti a bíróság lehetőségét, hogy megbízható és pontos bizonyítékokhoz jusson. (...) 15 hónapot várni arra, hogy az illető tanúskodjon, bárki életében hosszú idő lenne, nem hogy egy gyermekében."

 

Eredeti cikk