Kockázatvállaló fiatalok?

riskAz EurActivnak nyilatkozva Androulla Vassiliou, az Európai Unió biztosa elmondta, az európai iskoláknak vállalkozókészségre és a kockázatvállalásra kell ösztönözniük a diákokat.

„A vállalkozókészség sokkal többet jelent, mint tankönyvekből megtanítani valakit arra, hogyan kell egy vállalkozást működtetni” – mondta az oktatásért, kultúráért és az ifjúságért felelős ciprusi biztos.



„Az oktatási rendszereknek továbbra is elő kell segíteniük a vállalkozó szellemet. Meg kell erősíteni a fiatalok pozitív hozzáállását a kockázatvállalás területén, hogy ne féljenek újrakezdeni, ha meg is tapasztalják a kudarcot."



A biztos kijelentései az Európai Statisztikai Hivatal /Eurostat/ újonnan megjelent adataira reflektáltak, melyek azt mutatják, hogy az eurózóna munkanélküliségi rátája elérte a 10,9 százalékos magassági szintet, amivel az euró 1999-ben indult. A ráta mozgása pontosan tükrözi a kormányok megszorító intézkedéseit, melyeket az adósságválság megoldására hoztak. Emellett viszont az ifjúság köreiben tapasztalható munkanélküliségi ráta (20 százalék) nagysága komoly aggodalomra ad okot.



„ Ez az érték nem csak azt mutatja, hogyan pazaroljuk el a tehetségeket, hanem komoly akadályát képezi a növekedésnek és a társadalmi kohéziónak is. Ezért képezi az Unió egyik legfontosabb célját a fiatalok munkanélküliségének kérdése.” – mondta Vassiliou.



Az Európai Bizottság becslései szerint 2020-ra 20 millió munkahely jöhet létre a zöld szektorban és 8 millió az egészségügyi ágazatban. 3 százalékkal növekedett a válság ellenére az információs és kommunikációs technológiai szakemberek foglalkoztatása.

 

„Jobban fel kell készítenünk a fiatalokat, hogy ezeket a munkahelyeket betöltsék és újakat hozzanak létre, amihez elengedhetetlen a készségfejlesztésük. A külföldi tanulás, vagy szakmai gyakorlat egy külföldi cégnél például javítja a nyelvtudást és fejleszti az alkalmazkodóképességet és magabiztosságot.” - tette hozzá.



Arra a kérdésre, hogy a vállalkozások terheinek csökkentése ösztönözné-e a fiatalok vállalkozó kedvét, a biztos szerint mindez első lépésnek fontos lehet, de önmagában mégsem elég. Véleménye szerint a Bizottságnak nyomást kell gyakorolnia a tagállamokra, hogy azok egyszerűbb és gyorsabb közigazgatási eljárások keretében ösztönözzék az új vállalkozások indítását, ezáltal tegyék vonzóbbá a vállalkozói pályát a fiatalok számára.



Vassiliou biztos benne, hogy az új "Erasmus Mindenkinek" program, ami 2014-ben indul, új lendületet ad a vállalkozói kedvnek. Az új program célja, hogy olyan szövetségeket hozzon létre, amelyek a felsőoktatási intézmények és vállalkozások közötti partnerséget ösztönzik, hogy előmozdítsák a kreativitást, az innovációt és a vállalkozói szellemet a tanulási lehetőségek és képesítések, továbbá új szakképzési formák reformján keresztül.

 

foto:sxc.hu

 

eredeti interjú