Mivel tömjük a gyereket?

Írta:  Schneider Kata

fat-baby-01
Az ENSZ CRC (A gyermekek jogairól szóló egyezmény) Bizottsága egyre nagyobb aggodalmat mutat a gyermekkori elhízás fejlődő és fejlett országokban egyaránt növekvő aránya miatt, aminek oka a gyermekekhez és csecsemőkhöz eljutó szabályozatlan élelmiszer-marketing, és a hozzátáplálás korai megkezdése.

 

Genfben, szeptember 19 és október 7 között rendezték meg a Bizottság 58. ülését, ahol a szervezet felülvizsgálta „A gyermekek jogairól szóló egyezmény" végrehajtásának teljesítését hat országban: Izlandon, Olaszországban, Dél-Koreában, Panamában, a Seychelles-szigeteken és Szíriában. Az IBFAN (International Baby Food Action Network) mindegyik országról készített további jelentéseket, a gyermekek és csecsemők táplálás illetően.

 

A Bizottság növekvő aggodalmat tanúsít a fejlődő és fejlett országokban tapasztalható gyermekkori elhízás miatt, amit a szabályozatlan élelmiszer-marketing és a hozzátáplálás korai megkezdése okoz. Ezért a Bizottság összegző megjegyzései keretében javasolta, hogy az egyes országok vezessenek be szabályozásokat, melyek szigorítják az egészségtelen élelmiszerek és anyatej-helyettesítő tápszerek marketingjét és reklámozását.

 

Záró megjegyzéseiben a Bizottság a hat országból ötöt emelt ki a szoptatás szempontjából. Különös figyelmet fordítanak az ismeretterjesztésre a nyilvánosság szélesebb körében a szoptatás fontosságáról, és a mesterséges ételekkel való táplálás kockázatairól. Konkrét akciókat javasolt, mint a szoptatásról szóló anyagokhoz könnyebb hozzáférést, oktatást és kampányokat. Fontosnak tartja továbbá, hogy érzékenyebbé tegyék a kormányzati tisztviselőket, szülőket és a szülészeten dolgozókat. Felvetődött az is, hogy a szoptatást a kismamákat felkészítő tanfolyamokon is kötelező anyaggá tennék.

 

A Bizottság újra hangsúlyozta, hogy az anyatej-pótlékok marketingjét szabályozó nemzetközi egyezményét (International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes) minden tagállamnak szükséges volna figyelembe venni, ha kell, törvényeik szigorításával, és közbelépéssel a megsértése esetén. Továbbá javaslatot tett a National Breastfeeding Committee (Nemzeti Szoptatási Bizottság) létrehozására, és fontos lépéseket tenni az az adatgyűjtés tökéletesítése érdekében, valamint promotálni a baba-barát kórházakat.

Általános egészségügyi kérdéseknél a Bizottság arra koncentrált, hogy mindenki számára egyenlően elérhetőek legyenek az egészségügyi szolgáltatások, illetve csökkenjenek az ebben tapasztalható egyenlőtlenségek, különös tekintettel a kiskorú bevándorlókra, a hátrányos helyzetű területeken, vagy alacsony jövedelmű családokban élőkre. Ajánlásuk szerint a kormányzatoknak az egészségügybe kell átcsoportosítani az állami pénzek egy részét, az egészségügyi alapellátásokra, és az egészségügyi dolgozók képzésére összpontosítva.

 

 

Eredeti cikk: http://www.ibfan.org/art/CRC_58-nov2011.pdf