Programajánló - Decemberre

Írta:  Pákh Éva

szoci jatekPákh Éva ajánlja erre a hétre kicsiknek és nagyoknak. Mesejáték, családi film, filmdráma, vígjáték és kiállítás. Színes programcsokor olvasóinknak.

A Hang-villa titka

A Hang-villa titka a legfiatalabb közönségnek szól, egy olyan mesejáték, amelyben a gyerekek (és, persze, a felnőttek) szavazatai alapján szövődik a mese fonala. A szerző Alan Ayckbourn az angol színházi világ egyik legsikeresebb szerzője, aki idén nyáron életművéért megkapta a legrangosabb színházi kitüntetést, a Tony-díjat.

A történet szereplője egy hétköznapi kislány, Suzy, aki kutyájával együtt korántsem hétköznapi kalandokba keveredik, amikor a szomszédba beköltözik a titokzatos hangtolvaj...

Centrál Színház

 

Diótörő

A Diótörő legújabb adaptációja 1920 karácsonyán, Bécsben játszódik. A kis Mary egy különleges diótörő játékfigurát kap ajándékba keresztapjától. A kislány boldogan fekszik le aludni, de álmában megelevenedik a Diótörő és más játékai is és kezdetét veszi egy varázslatos utazás a fantázia világába. A fabáburól kiderül, hogy elvarázsolt herceg, s a kis Mary vele összefogva veszi fel a küzdelmet a gonosz Patkánykirállyal és alattvalóival. Amikor a Diótörőt túszul ejtik a gonosz patkányok, Mary kis játékaival mentőakciót indít kiszabadításáért.

December 8-tól a mozikban

 

Anyák

Milčo Mančevski filmje három különböző történetet mesél el, melyeket Macedónia különböző területein lokalizál. Az első történetben két kisiskolás lány, hogy bátorságát fitogtassa, elmegy a rendőrségre és egy kitalált történettel feljelentést tesznek. Az első gyanúsítottra, akit behoznak, rá is fogják a kitalált történetet. A második részben három fiatal filmes, egy teljesen elöregedett faluról és annak két lakójáról készít filmet. A falu két életben maradt tagja, egy testvérpár, akik 16 éve nem beszélnek egymással. A harmadik rész egy tömeggyilkosság dokumentuma: egy anyakomplexusban szenvedő férfi, idősödő anyákat öl meg. A hármas tagolású film narratív folytonosságot nem képez, de látszólagos különállásuk a film végére mégis kerek egészet teremt, amelyet az igazság kérdéskörére fűzhetünk fel.

Toldi mozi

 

A semmi ágán

Egy amerikai kispolgári család leánya, Maria bevallja otthon, hogy terhes lett. Apja szívrohamot kap, barátja kirúgja, az iskolából kicsapják és a lány fokozatosan elveszti a talajt a lába alól. Bohózatba illő események során és egy furcsa fiút megismerve nyeri vissza életkedvét és hitét.

Videokölcsönzőkben

 

Szocializmus játékszerei

Működtethető modellekkel, kultikus játékokkal idézi fel egy kor játékiparát a "Szocializmus játékszerei" kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat azt mutatja meg, hogy a milyen képet közvetített a gyermekek felé az élet minden területét uraló és irányító állam magáról - és milyenek is voltak valójában a szocialista ipar által gyártott játékok.

A kiállítás felidézi a szocialista tábor, azaz a Szovjetunió, az NDK, Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia, Kína és természetesen Magyarország játékiparát, a hazánkban készült mechanikai játékokat és számos, ritkaságszámba menő, nagy értékű gyűjteményi darabot.

A játékok jelentős része a hiánygazdaság keretei között készült, gyakran inkább statisztikai célok kielégítésére szolgált, így e termékek nem egy esetben komoly esztétikai, minőségbeli problémákkal küzdöttek. Mindezek dacára sokak számára egy-egy játékszer azonban valóban máig emlegetett, kedves emlék maradt?

A tárlaton olyan, ma már kultikus játékok is láthatóak, mint a lábbal hajtott szovjet Moszkvicsok, a cseh és keletnémet autómodellek, a PIKO játékvasutak - vagy a magyar "slágertermékek": a Pénzverdei modellvasút illetve az évtizedeken keresztül változatlan formában, milliós példányszámban gyártott lendületautók, a futurisztikus küllemű holdjáró vagy a csilingelős mozdony.

Mindez nem csak "steril" múzeumi környezetben tekinthető meg, a kiállításban felidéznek egy 60-as évekbeli karácsonyi életképet, egy korabeli nappali szobát, ahol a gyerekek a karácsonyi ajándékokat bontogatják, és mindeközben az "új" diafilmeket nézik.

A játékok közül több - a modellvasút, és autóverseny pályák ? a látogatók által működtethető. A kiállításon a látogatók ízelítőt kapnak a kor játék-reklámozási technikáiból: korabeli plakátok- és MTI-fotók idézik meg az egykoron rendkívüli népszerűségnek örvendő játékvásárokat és játékkiállításokat.

A korabeli játékgyártást, játékkereskedelmet egykorú híradókon keresztül is megismerhetik az érdeklődők. A kiállítás a Magángyűjtők Hónapja keretében, a Műszaki Örökség Program égisze alatt valósul meg, a programhoz csatlakozó gyűjtők ritka és korfestő kincseiből.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2011. december 8. (csütörtök) 11:00- 2012. február 29. (szerda)