Egy szlovák bíróság nagy horderejű ítélete az iskolai szegregáció ellen

 

roma-school6

Az Eperjesi kerületben található Szentmihályfalvát, egy, a hónap elején hozott ítéletében arra kötelezte a bíróság, hogy számolja fel a szegregációt a falu iskolájában, és szüntesse meg a roma osztályokat, mondta az Amnesty International és a Polgári és Emberi Jogi Központ nevű civil szervezet.

A mérföldkőnek tekinthető ítéletet a kerületi bíróság 2012 január 3-án hozta meg, azután, hogy 2011 december 5-én megállapították: az iskolában elkülönített tantermekben tanították a roma gyerekeket anélkül, hogy ennek jogosságát igazolni tudták volna.


„Először történik meg, hogy Szlovákiában a bíróság fellép a széles körben, törvénytelenül alkalmazott, roma gyermekek ezreinek életét sújtó szegregált oktatás ellen, amely fogva tartja őket a szegénység és diszkrimináció ördögi körforgásában”, nyilatkozta Barbora Cernušáková, az Amnesty International Szlovákia-szakértője.

A szentmihályfalvi általános iskolás roma gyermekek az új félévet még szegregált osztálytermekben kezdik meg, de ez már nem sokáig fog így lenni. Az iskolának azonnali lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az érintett gyermekek ugyanazt a minőségű oktatást kapják, mint integrált diáktársaik”, tette hozzá Stefan Ivanco, a Polgári és Emberi Jogi Központ munkatársa.

A szentmihályfalvi általános iskola évek óta indít osztályokat kizárólag roma származású gyermekeknek, általános oktatási programmal, az iskolaépület egy teljesen külön emeletén. Ez a helyzet akkor vált teljessé, amikor a 2008/09-es tanév során azokat a roma gyermekeket is áthelyezték az elkülönített osztályokba, akik korábban az integráltok osztályok tanulói voltak.

Az iskola elleni eljárást a Polgári és Emberi Jogi Központ kezdeményezte 2010 júniusában. A Központ azzal érvelt, hogy a roma gyermekek folytatólagos, külön osztályokba történő elkülönítése a törvénytelen, etnikai alapú diszkrimináció súlyos esete, amely sérti az érintettek diszkriminációmentes tanuláshoz való jogát. Az Amnesty International az ügyben írásos beadványban érvelt, kiemelve azt, hogy a roma gyermekek külön, csak romáknak fenntartott osztályba való elhelyezése a nemzetközi jog szerint sérti mind az egyenlő bánásmód, mind a diszkrimináció tilalmának elvét.

Az Eperjesi kerületi bíróság visszautasította az iskola azon érvelését, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű roma gyermekek elkülönített oktatása az egyetlen mód arra, hogy egyenlő minőségű taníttatásban részesülhessen az összes diák. Az iskola szerint a külön osztályokat úgy szervezték meg, hogy a tanítóknak több lehetősége legyen az egyedi igényekhez igazítani módszerüket a tanítás során. Mindazonáltal, az iskola bizonyítékokkal nem tudta igazolni sem azt, hogy az elkülönített osztályokban tanított roma gyermekeknek ebből bármilyen haszna származott volna, sem azt, hogy ez a gyakorlat csak átmeneti, és nem hosszú távra tervezett volt.

A kerületi bíróság továbbá kimondta - alkalmazva több nemzetközi és regionális emberi jogi normát és az Emberi Jogok Európai Bírósága releváns ítéleteit-, hogy a szegregált oktatás iskolai gyakorlata az ország emberi jogi kötelezettségeit sérti. Az iskola most azt fontolgatja, hogy fellebbezzen-e a bíróság döntése ellen.

„Az intézmény vezetőinek meg kell szüntetniük a szegregáció minden formáját, és inkluzív oktatást kell bevezetniük. Ez nem egy könnyű feladat, de nincs más alternatíva, hogy maradéktalanul teljesüljenek a minden tanulót egyaránt megillető jogok. Szívesen leszünk az iskola segítségére, hogy kialakítsa és megvalósítsa az intézmény de-szegregációs tervét, összhangban a bíróság ítéletével”, mondta el Stefan Ivanco, a Központ munkatársa.

A bíróság döntésének jelentősége és üzenete túlmegy a szentmihályfalvi általános iskola esetén. Ez egy, általában a szlovák iskoláknak szánt ébresztő, hogy olyan befogadó és integráló nevelési megközelítést vezessenek be, amely a gyermekek etnikai, kulturális és szociális különbözőségén alapul. A változatos közegben alkalmazott befogadó nevelés arra tanítja a gyermekeket, hogy barátságossá, toleránssá, előzékennyé és felelősségteljessé váljanak egy alapvetően sokszínű társadalomban”, tette hozzá.

Valamennyi általános iskolának olyan személyre szabott megközelítést kell kidolgoznia, amely egy gyermeket sem zár ki igazságtalanul a főáramú oktatásból. A nemzeti és helyi kormányzatoknak minden téren támogatniuk kell ezeket a kezdeményezéseket, összhangban hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeikkel.”

Az Amnesty International és a Polgári és Emberi Jogi Központ többször fejezte ki aggodalmát a szlovák kormánynak amiatt, hogy az ország iskoláiban általánossá vált a roma gyermekek szegregációja és diszkriminálása. 2010 szeptemberben az Amnesty International egy intézkedéssort ajánlott a szlovák kormány figyelmébe, annak biztosítására, hogy a szegregáció tilalmát betartják és alkalmazzák.

A bíróság elmarasztaló ítélete az etnikai alapú iskolai szegregáció tekintetében, bár egy konkrét iskolát érintett, cselekvésre kell késztessen minden szlovák hatóságot. A kormány 2011 novemberi lemondását követően, a márciusi választások után kormányt alakító pártoknak el kell kötelezniük magukat amellett, hogy megszüntetik az ország oktatási rendszerében jelenleg általános és rendszerszinten megjelenő diszkriminációt és szegregációt”, tette hozzá Barbora Cernušáková.

Nem várható valódi változás, ha hiányzik az alapvető politikai akarat. Eddig nagyon keveset láttunk a szlovák hatóságoktól. A szlovák kormány felelőssége, hogy eltörölje a roma gyermekeket sújtó diszkriminációs akadályokat, és sikeresen integrálja őket a mainstream oktatás világába.”


További anyagok a témában (angol nyelven):

Slovakia: School year finishes without any progress towards ending segregation of Romani children
Right to education without discrimination: Policy brief to the Slovak government
Unlock their future: End the segregation of Romani children in Slovakia’s schools
Steps to end segregation in education: Briefing to the government of Slovakia
A tale of two schools: Segregating Roma into Special Education in Slovakia
Still separate, Still Unequal: Violations of the right to education for Romani children in Slovakia