Cikkajánló - Kézikönyv a gyerekekkel dolgozók számára

child

A veszélyeztetett helyzetű gyermekek önállóságának és önbizalmának fejlesztéséhez speciális készségekre van szükség. A Budapesten régiós irodát működtető, elsősorban a háború vagy természeti katasztrófa súlytotta területen élő gyerekek jogait védő Terre des hommes tavaly megjelent kiadványában két kérdésre igyekezett választ adni: milyen készségekre van szükségük a gyerekekkel dolgozó szakembereknek? Ezeket a készségeket hogyan lehet fejleszteni és felmérni?

 

A Gyerekekkel és környezetükkel végzett munka című kiadvány 18 előkészített tréningmodult tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a szükséges készségek fejlesztését. Az aktív részvétellel oktató kézikönyv moduljai olyan tevékenységeket írnak le, amelyekkel gyakorolható többek között a rugalmasság, az észlelés, az aktív hallgatás. Az elméleti tudás mellett játékos, kreatív feladatok is találhatók a könyvben.

A tanulás első két szintje 9 személye és társas készséget tekint át, amelyek alapvetőek minden, veszélyeztetett gyermekkel foglalkozó felnőtt számára, függetlenül attól, hogy milyen fajta beavatkozást valósít meg. A könyv nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szakemberek tisztában legyenek saját képességeikkel, tudjon empátiával hallgatni, a konfliktusokat pozitív hozzáállással kezelni, motiválni az embereket, és mozgósítani a közösségeket. A további két tanulási szint öt speciális módszertani és technikai készséggel foglalkozik, például a gyerekek számára pszichoszociális tevékenységeket tervező facilitátorok számára. Mind a 14 készséget indikátorokkal jellemeznek, amelyekkel felmérhető a teamek felkészültsége, a képzési szükségleteik, valamint ezek használhatók a minőség ellenőrzésére, illetve az új munkatársak alkalmasságának megállapítására.


A kézikönyv anyagát a súlyos problémákkal küzdő terepeken (elsősorban Iránban, Kolumbiában, Szudánban), valamint a fejlődő területeken (Albánia, Moldova, Románia) végzett ötéves projektmunka során gyűjtötték. A kiadvány egyelőre angol és francia nyelven érhető el.