Cikkajánló - Nem viszik hazáig őket, arra nincs benzinpénz

 

farm

Az óvodásoktól az ágyhoz kötött idősekig - sokak sorsa függ a tanyagondnok munkájától a szabolcsi tanyavilágban. Néző Ferenc tizenhét tanyát jár be naponta: bevásárol, ügyintéz, ha kell, a ház körül is segít. Egy napján mi is elkísértük. - a hvg.hu riportját ajánljuk.

 

Három kisbusz, sok fürge tekintet és ételhordók. Ezek az első képek, amik fogadnak minket a Balkányi Református Egyházközség Szociális és Gondozási Központjában. Hamar eldől, a tanyagondnokok közül ki lesz a mi emberünk. Néző Ferenc mellé szegődünk, az ő napját kísérjük végig.

 

 

Balkány körül három nagy tanyakörzet van, ebből a legnagyobb terület Ferenchez tartozik, összesen tizenhét tanyát jár be nap mint nap 20 éve. A tanyaszolgálat 1992 óta létezik és az óta terjedt el a megyében. Ma mintegy kétezer ember lakik a tanyákon kint, körülbelül 30 négyzetkilométernyi összterületen. A tanyák nagy részén még mindig nincs vezetékes víz, fával fűtenek, de áram már mindenhol van.

 

Tavalyig önkormányzati hatáskör alá tartozott a tanyagondnoki szolgálat, de idén januártól a református egyház gondnoksága vette át a felügyeletét, ők finanszírozzák a mindennapi munkát. A gondnoki munka egyébként hétféle szolgáltatást ölel fel, a házi segítséget, az étkeztetést, a támogató ellátást, a tanyagondozást, a nappali szenvedélybeteg-ellátást és még az idősek klubjának üzemeltetését is.

 

Egyre kevesebb a gyerek

„Mindennap korán kezdek, negyed nyolcra már az iskolában vagyok, viszem a gyerekeket, akiknek időre oda kell érniük és nem tudnak busszal közlekedni” – kezdi a napot Ferenc. A gyerekeket gyorsan kitesszük az iskolánál, majd visszatérünk, hogy beszélgessünk kicsit a tanárokkal az iskoláról. Az igazgatóhelyettes könnyeivel küszködve meséli, hogy szeptembertől a felső tagozatosok már Balkányba járnak iskolába a Béke-telep helyett. „A létszám fokozatosan csökken, idén már csak 8 elsősünk van. Nemsokára be kell majd zárni az iskolát.”

 

(...)

 

 

„A fiatalok már nem maradnak itt. Nincs jövőjük a tanyákon, aki teheti, az elmegy. Persze olyan is akad, aki városból költözik ide, például Nagykállóból vagy Nyíregyházáról” – mondja Ferenc az itteni megélhetési lehetőségekről. A fő bevételi forrás a segély. „Sajnos kevés itt a munkalehetőség, bár idén kb. 100 embernek adtak munkát a Start munkaprogram keretében, így néhányan úttakarítást, hólapátolást tudtak vállalni.”

 

Tovább a teljes írásra (hvg.hu)