Cikkajánló - Beszélni tanulni gyerekjáték?

 

baby

A két éves korban elvégzett, szótudást mérő vizsgálatok segíthetnek abban, hogy felismerjük, kinek okoz majd nehézséget a nyelvelsajátítás, kik azok, akik le fognak maradi a kortársaik mögött, és nehezen fognak folyékonyan beszélni. - írja a nyest.hu

Annak ellenére, hogy a legtöbb gyerek, aki későn kezd el beszélni, rövid idő alatt behozza a lemaradását,  vannak köztük olyanok is, akik specifikus nyelvi zavarban (Specific Language Impairment, SLI) szenvednek. Ez a fejlődési probléma befolyásolja a későbbi olvasás- és írástanulást, így a további iskolai előmenetelt és az életben való boldogulást is.

 

(...)

 

 

A kétévesek általában 70–225 különböző szót ismernek. A megkésett nyelvi fejlődést mutatók azonban csak 50-et vagy annál kevesebbet használnak.  Az első megtanult szavak között olyanok szerepelnek, mint például a kutya, a macska, az autó, a cipő és a nem tagadószó.

 

Az orvosok szerint a teszt jelentősége az, hogy segítségével igen korán kiszűrhetők azok a gyerekek, akiknek a későbbiekben problémájuk lehet. Így őket specifikus nyelvi terápiával fel lehet zárkóztatni, és lehetővé lehet tenni számukra, hogy a képességeikhez képest a legjobb nyelvi teljesítményt nyújtsák. Ezek a kísérletek segíthetnek abban is, hogy korán felismerjék az olyan problémákat, amelyek a megkésett nyelvi fejlődés hátterében állhatnak, mint például a gyenge hallás vagy a siketség, az autizmus különböző szintjei, illetve a mentális problémák.

 

Tovább a teljes írásra