Ajánlók a fülnek

 

preg

Egy kismamák ügyeivel foglalkozó jogász szerint a nyáron életbelépő új Munka törvénykönyve nem biztosítja a jövőben az anya védettségét gyermeke 3 éves koráig. Az új Mt. szerint, ha a kismama visszatérne a munkahelyére, de nincs a végzettségének megfelelő munkakör, és nem fogad el mást (például 25 km-re a korábbi munkavégzési helyétől, feleannyi fizetésért másik munkát, mert ez egy közismert módszer), akkor kitehetik. A minisztérium viszont e sorokat úgy értelmezi, hogy a védettség továbbra is megmarad. Tehát most akkor marad a védettség vagy sem?

 

 

Erre a kérdésre is keresi a választ az MR1 Kossuth rádió Napközben pénteki adása, reggel 9 órától.

 

Pár érdekes archív adás:

 

Vendég a háznál: mi lesz a felnőtt fogyatékosokkal?

 

 

Szeretne megnősülni, egy nagy házat irodával, fekete-barna kutyát, és egy jó munkát. Vágyai ugyanazok, mint nekünk, de megvalósítania sokkal nehezebb. Gábor Down-szindrómás, és hamarosan kirepül az iskolából, de teheti-e ugyanezt a családi otthonból is? Mi lesz a felnőtt fogyatékosokkal, hol és hogyan élhetnek? Mit tehet a család és a társadalom az élhető életért? Ezekre a kérdésekre kereste a választ csütörtökon a Vendég a háznál.

 

 

Vendég a háznál: túlhallásos gyerekek

Vannak gyerekek, akik bizonyos hangmagasságokat jobban hallanak, mint mások. Elképzelni sem tudjuk, hogy milyen elviselhetetlen zaj lehet egy ilyen gyerek fejében.

Mivel ezek a hangok elnyomnak más hangokat, értelmetlenné válnak a szavak. Sokan éppen emiatt nem tudnak megtanulni beszélni. Gyakran nem is diagnosztizálják a bajt, hiszen a hallásvizsgálat magát a hallást kimutatja, de a "túlhallást" esetleg nem jelzi.

Dr. Pataki László fül-, orr-, gégész munkacsoportja egy különleges módszerrel segít ezeken a gyerekeken. Ezt az eljárást "hallás ébresztésnek" nevezik. 

Hallgassa újra!

 

Vendég a háznál: a felnőttek bűne és a gyerekek hallgatása

A felnőttek bűne és a gyerekek hallgatása gyakran együtt jár. Akármennyire szenved egy gyerek, előfordulhat, hogy ennek ellenére kötődik a bántalmazó felnőtthöz, és attól fél, hogy elveszíti. A titokra általában mégis fény derül. De hogyan lehet kideríteni, hogy egy szülővel, rokonnal, szomszéddal, tanárral szemben felhozott vád jogos-e? Hogy lehet egy amúgy is traumatizált kisgyereket egy rendőrségi ügy előrehaladtával újra és újra hitelesen kikérdezni arról, amit maga is szégyell és szeretne elfelejteni?

A VII. kerületi rendőrkapitányságon modern technikával felszerelt gyermekmeghallgató szoba nyílt közadakozásból és az önkormányzat nagylelkűségéből. A Vendég a háznál stábja körül nézett itt egy igazságügyi szakértővel.

Hallgassa újra!