Heti programajánló

Írta:  Pákh Éva

csosz

Heti programajánlónk, kiállításokkal, mozifilmekkel, koncertekkel, Pákh Évától.


Halott könyvtár - Könyvek olvasatlanul - kiállítás -


A Halott könyvtár kísérlet a magyar könyvtárak 1989 óta olvasatlan állományának modellezésére. A kiállításon ötezer olyan könyvet vehet kézbe a látogató, amelyet 1989 óta senki sem kölcsönzött ki. A válogatásban csak 1945 és 1989 között, Magyarországon, magyar nyelven megjelent, általános érdeklődésre számot tartó könyvek szerepelnek. A kiválasztott kötetek 2012. április 22-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között böngészhetőek és olvashatóak a Centrális Galériában.

Az OSA Archívum több kiállításon foglalkozott már a megőrzés, rendszerezés, gyűjtés, megosztás témakörével. A Halott könyvtár ezt a sorozatot szeretné folytatni.
A kiállítás egy könyvtárinstalláció, ahol a látogatót minden egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A 300 nm-es teret könyvespolcok uralják, a könyvek az eredeti könyvtári tematika szerint vannak rendezve, kezdve a műszaki és mezőgazdasági munkáktól, az ifjúsági és művészeti könyveken át a szépirodalomig. Az egyetlen különbség egy hagyományos könyvtár és a Halott könyvtár között az, hogy itt csak olvasatlan, 1989 (vagy még régebb) óta ki nem kölcsönzött könyvek vannak. Aki ide belép, azzal a különös érzéssel veheti kezébe a könyveket, hogy évtizedek óta ő az első olvasójuk.
Szeretnénk, ha a Halott könyvtár inspirációt adna a könyvtárról/archiválásról, az információ megőrzéséről és újrafelhasználásáról folyó közgondolkodásnak, a látogatóknak/olvasóknak pedig az újra fölfedezésnek azt a páratlan élményét nyújtaná, hogy több ezer feledésre ítélt könyv közül válogathatnak, olvashatnak.

Centrális Galéria február 28. (kedd) - április 22. (vasárnap)


A lét pereme - tv film -


Elkísérjük Donal MacIntyre ír tényfeltáró újságírót bolygónk legzordabb helyeire, ahová azért megy, hogy megfigyelje, mit is jelent valójában a létezés abszolút peremén élni. MacIntyre négy különböző közösségben fordul meg, együtt él a világ legkeményebb emberei közül néhánnyal, hogy azt kutassa, milyen hatással van az utolsó fennmaradt törzsekre a XXI. századi élet. Megdöbbentő sorozatunk folyamán a legdurvább oldaláról tapasztalja meg a természetet, átlépi a határt ősi kultúrák és a modern világ közt. Eközben megtanulja, hogyan maradjon életben beduin utazók közt a távoli sivatagban, krokodilvadászok közt Pápua Új-Guineában, az utolsó lámakaraván mellett Bolíviában és a nomád tengeri cigányok közt Borneón.

 

20:00, Hétfő (március 5.), Viasat Explorer


Zakatoló zenemozi - cinemajazz gyerekeknek - koncert -


A Zakatoló Zenemozi egyedülálló mesekoncert, ahol a jól ismert rajzfilmek és diafilmek újraértelmezve, élőzenével kiegészülve jelennek meg a vásznon.
A Budapest Film Nagy Krisztián Tódort kérte fel a Zakatoló Zenemozi zenéjének megkomponálására. A zenész 2005-ben alapította a Syntax Cinema Orchestrát, Magyarország első, mai napig egyetlen mozizenekarát. A némafilmeket is gyakran kísérő együttes tagjai mind jazz- és klasszikus zenészek. A műsorban bemutatott régi mesefilmek jellegzetes zenei betéteire és dallamaira épülve egy nagy részben megkomponált, kis részben pedig improvizált koncert készült. A zenekar a gyerekek zenei világához illő, érdekes hangszereken is játszik, mint a kazoo, a vihardob, a tilinkó és a kalimba. A műsor után a gyerekek kézbe vehetik, kipróbálhatják a hangszereket, találkozhatnak és beszélgethetnek a zenészekkel.

A közel háromnegyed órás műsorban öt mesefilmet, többek között a Leó és Fred, a Kockásfülű nyúl, a Kétbalkezesek és a Magyar népmesék egy-egy epizódját és két diafilmet vetítenek élőzenei kísérettel.. A műsorra főleg a 3 és 10 év közötti gyerekeket várjuk, és persze bárkit, aki részese szeretne lenni ennek a nem mindennapi mozi-, koncert- és meseélménynek. 

 

 

 

 március 4. (vasárnap) 10:30


Téli Hétvégék a Múzeumban Szentendre - (2012. február 4. - 2012. március 25.)

A kicsit hidegebb idő ne riasszon el senkit egy jó hétvégétől. Nem kell más csupán meleg ruha és a többit a szervezők adják. Színes programok, elfoglaltságok a család minden tagjának, jó hangulat és Skanzen minden mennyiségben. Ahogy tavaly, idén is hétvégenként tematikus programokkal várják a látogatókat.

A farsangi időszakban a fonó - mint a téli társas munkák egyik színhelye - a szokásosnál is fontosabb szerepet töltött be az emberek életében: ismerkedési, udvarlási és szórakozási alkalmat adott. A hagyományos, általánosságban ismert édesség a fánk, amit pampuskának is hívtak az északi magyar falvakban. A farsang és fonó témájú hétvégéken különböző fánkok (csörögefánk, túrófánk) elkészítését mutatják meg a látogatóknak, a foglalkozások középpontjában pedig természetesen a maszkkészítés áll. Farsang farkát az eszeveszett mulatozás, alakoskodók felvonulása és a téltemetés jellemzi. Február 18-19-én éppen ezért mi is mulatsággal készülnek!

 

A leleményes Hugo - mozi -


 

A Hugo egy árva kisfiú története, aki egy párizsi pályaudvar falai mögött éli titkos életét. Egy különc lány segítségével keresi a választ a rejtélyre, mely összefügg apja elvesztésével, az alatta lakó mogorva játékboltossal és egy szív alakú lakattal, amelynek, úgy tűnik, nincs meg a kulcsa.

Mozik

 

 

Csősz Géza: A nők világa - kiállítás -


 

Csősz Géza megnyerte az Alliance Française által hirdetett 2. Nemzetközi Fotóversenyt, amely idén a Nők világa témakört dolgozta fel. A tehetséges magyar fotós két felvételét, A család fodrásza és Szerda délután címmel, kollektív, 18 nemzetiséget (Argentínától kezdve, Malajzián át, egészen Bulgáriáig) felölelő kiállítás keretében mutatják be a párizsi nagyközönségnek 2012 tavaszán, majd pedig a Courrier International hasábjain jelennek meg.

A szegedi művész először is a Szegeden megrendezett versenyt nyerte meg. Az l'Alliance Française válogatta zsűri (Laureline Congnard - oktatási felelős, Európa-jogi mesterképzés / Szegedi Tudományegyetem, Pálfy Miklós - egyetemi tanár, Francia Tanszék/ Szegedi Tudományegyetem, Kovács Katalin - egyetemi tanár, Francia Tanszék/ Szegedi Tudományegyetem és Pál Gyöngyi - kutató mérnök/ Université Rennes2), az ő portréit ítélte legjobbnak. A képek által közvetített érzelmi többletnek köszönhetően, "mindannyiunk nagymamájának" hétköznapjai jelennek meg előttünk.

Pál Gyöngyi, a zsűri tagja a következőképpen magyarázza döntését: Ez a munka szakít a sztereotípiákkal, az érzéki, az erotikával fűtött vagy az elnyomott nő képével. A felvételek eltérnek a gyönyörű reklámfotóktól is, sokkal inkább a hétköznapokat ábrázolják, ahol az álmok és a valóság összemosódik.
Csősz Géza egy rövid interjú során a generációk közötti összetartás fontosságát emelte ki, amely nem csak Magyarországon aktuális téma. Képeivel a szerepek idővel bekövetkező felcserélődését, és a női szeretetet akarta kifejezni.

 

 március 8. (csütörtök) - 22. (csütörtök)


Koronczi Endre: Free Will/Szabad akarat - kiállítás -


A "szabadság" klasszikus fogalmának létezése nyilvánvalóan egyre növekvő kétség tárgya, s az egyén számára mindinkább kisebb az a terület, ahol akár kismértékben megvalósulhatna. Koronczi Endre kiállítása ugyanezt a kétséget juttatja kifejezésre, mégis azt a territóriumot rajzolja körül, ahol még rátalálunk a szabadság egy szilárdnak tűnő formájára, ami kétségtelenül a művész szabad (pálya)választásában nevezhető meg, a művész szabad akaratában nyilvánul meg, az alkotásra irányul, és ami a megvalósítás magányos gyakorlatában realizálódik.


Az INDA Galéria kiállítása beilleszthető a Nehezen feltehető kérdések1 sorába, amely mindenekelőtt a szeretet minden cselekedetünkben tetten érhető, egyszerre szeszélyes és állhatatos, mindent pillanatok alatt átalakító, átrendező fogalmával foglalkozott.Koronczi most a sors - szabad akarat - szeretet halmazok egymás mellé helyezésével és ütköztetésével vet fel kérdéseket, amelyeket fizikailag megjelenített szavak segítségével idéz fel, és kényszeríti ki a fogalmak valódi jelentésén való eltűnődésünket. A művész olyan fogalmakat választott, amelyek általánosak, mindennap szembesülünk velük, mégsem feltétlenül gondolkodunk el rajtuk. Koronczi feldobja a labdát, a kérdéseket viszont mindenki maga teszi fel.


A Szerelem igájába tényleg "önként dalolva" megyünk, hacsak nem a nehezen körülírható Vágynak engedelmeskedve? A Hatalom állandó szabályozó erejét folyamatosan érezzük, de milyen a viszonyunk az Ideológiával? Isten és Ráció találkoznak-e egymással és mi magunk velük? A Vallás ma helyettesítheti a Pszichológiát, vagy örökre a Politika okos eszköze marad? A tudomány, a vallás és a filozófia saját területén, specifikus, erőteljes és határozott válaszokat fogalmaz meg e témákban, de a saját fogalmaink hogyan viszonyulnak ezekhez?


forrás: port.hu

fotó: Csősz Géza kiállítás