ENSZ gyermekjogi panasztételi eljárása

hinta

2012. február 28-a óta aláírható az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének új, Fakultatív Jegyzőkönyve.

 

A Jegyzőkönyv egy gyermekek számára kidolgozott panasztételi eljárást tartalmaz, annak érdekében, hogy lehetővé tegye számukra a jogorvoslatot nemzetközi szinten is, abban az esetben, ha a nemzeti lehetőségeik kimerültek.

A hivatalos ENSZ aláírási ünnepséget Genfben tartották, február 28-án, az Emberi jogi Tanács ülésén.

Az Eurochild üdvözli annak a 20 államnak az elkötelezettségét a gyermekjogokkal kapcsolatban, amelyek aláírták a Jegyzőkönyvet. Az aláíró európai államok a következőek: Ausztria, Belgium, Finnország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Montenegró, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország.

 

A Fakultatív Jegyzőkönyv akkor léphet életbe, ha azt legalább 10 állam aláírta és ratifikálta. A Gyermekjogi Egyezmény Civil Csoportja – amelynek az Eurochild is tagja - erősen ajánlja ennek az új eszköznek a bevezetését annak érdekében, hogy nemzetközi szinten a gyermekeket is megillesse ugyanaz a védelem, mint a felnőtteket.

 

Lisa Myers, a Civil Csoport vezetője azt nyilatkozta, hogy „Biztosítanunk kell, hogy ez az új eszköz hamar hatályba lépjen, hogy a gyerekek, akiknek szükségük van rá, élni tudjanak vele".

A Jegyzőkönyv hatályba lépése után azok a gyerekek és képviselőik, akik nemzeti szinten nem kapnak megfelelő jogorvoslatot, fellebbezhetnek az ENSZ Gyermekjogi Bizottságánál, amely, mint független intézmény, a Gyermekjogi Egyezmény és annak Fakultatív Jegyzőkönyvei végrehajtásának ellenőrzéséért felelős.

 

Az Eurochild a Civil Csoport többi tagjával együtt a Jegyzőkönyv mielőbbi aláírásáért és bevezetésért küzd, és széles körben próbálja tudatosítani annak hasznosságát.

Herczog Mária, Eurochild Elnök és ENSZ Gyermekjogi Bizottsági tag azt mondta, hogy „Ennek a Fakultatív Jegyzőkönyvnek a használata sokat elmond a tagállamokban történő ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egészének végrehajtásról és annak minőségéről. Az egyéni esetek által jobban megérthetjük a rendszer tényleges működését."

 

Az ENSZ hivatalos aláírási ünnepsége a Harmadik Fakultatív Jegyzőkönyv befogadásának 2011. december 19-én megkezdett folyamatába illeszkedik, amikor is az ENSZ Közgyűlése megalkotta ezt az új nemzetközi eljárásmódot.

 

A panasztételi, vagy másképp fogalmazva a kommunikációs eljárás, lehetővé teszi az Egyezményt aláíróknak egyéni és csoportos szinten, hogy nemzeti jogsérelem esetén nemzetközi eljárást kezdeményezhessenek, ha a tagállamok jogi lehetőségei kimerültek.

 

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény gyermekekre vonatkozó panasztételi eljárási módja egyedülálló abban, hogy:

 

- Szem előtt tartja, az Egyezménnyel összhangban a gyermekek legfőbb érdekeit, és biztosítja számukra a véleménynyilvánítás jogát.

 

- Az eljárási szabályozás szerint a panasztételi mechanizmusnak érzékenynek kell lennie a gyermekek problémáira.

 

- Biztosítékokat tartalmaz annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a gyermekek manipulálása és a Bizottság csökkenteni tudja ezáltal azokat a kommunikációs helyzeteket, amelyek nem képviselik a gyermekek legfőbb érdekeit.

 

- Biztosítja, hogy a panaszt benyújtó egyének, beleértve a gyermekáldozatokat, ne kerüljenek a nyilvánosság elé hozzájárulásuk hiányában.

 

- A kommunikáció és eljárásindítás a gyermekáldozat beleegyezésével történhet csak meg, kivéve abban az esetben, ha a panaszt benyújtó személy bizonyítani tudja, hogy a gyermek nevében és érdekében jár el.

 

Az Eurochild egy Európa-szerte, 35 országban működő nemzetközi hálózat, 135 szervezettel és egyéni taggal, amely a gyermekek és fiatalok életminőségének javításán munkálkodik.

 

Az Eurochild az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény Civil Csoportjának tagja. Ez a Civil Csoport egy 80 nemzetközi és nemzeti civil szervezeteket magába foglaló hálózat, amely azért dolgozik, hogy elősegítse a Gyermekjogi Egyezmény végrehajtását.

 

Fordította: Varga Éva