(Utó)nőnapi megemlékezés

 

tulip

Március 8-án, csütörtökön, a Facebook-felhasználók világszerte a Nemzetközi Nőnapot ünneplik, mely idén a "Connecting Girls, Inspiring Futures" (szabad fordításban: „Egyesítsd a nőket a biztató jövőért”) elnevezést kapta. A megfogalmazás, ahogy a Facebook története is, megfelelően példázza, miért is szükséges odafigyelnünk a nőkre, legfőképp a fiatal lányokra.

 

Képzeljük el, mi is történt volna, ha Mark Zuckerberg, a Facebook feltalálója, azon 600 millió lány egyikének születik, akik a fejlődő világban élnek. Ha ahelyett, hogy lehetőséget kapott volna az alkotásra, a rossz egészségügyi körülmények és a nem megfelelő oktatás áldozatává vált volna.

 

S mindez nem egy túlzó forgatókönyv.

 

Tételezzük fel, hogy Mark azon ruandai, vidéki lányok egyikeként született, aki még mielőtt betöltené ötödik életévét olyan - máskülönben megelőzhető betegség áldozata lesz, mint a malária, hasmenés vagy épp a tüdőgyulladás. Tizenöt évesen, ahelyett, hogy programozó informatikát tanulna, odahaza a ház körül segít, tűzifát, ivóvizet gyűjt, s testvérei nevelésében vesz részt. Tizenkilenc éves korára már saját gyereke van, akárcsak annak a 14 millió serdülőkorú lánynak, akik idő előtt vállalnak gyereket, s gyakran maguk is a szülés áldozataivá válnak. Húsz éves kora előtt - Zuckerberg ekkor találta fel a Facebook-ot - már HIV fertőzöttként tarthatnák számon. Ma Afrikában a 15-24 korosztályú lányok több mint 75 százaléka HIV fertőzött. Huszonkilenc évesen pedig, ahelyett, hogy a sok milliárdos Facebook fejlesztésén dolgozna, csak egy újabb statisztikai adatként szerepelne egy olyan életben, ami soha nem adta meg neki a lehetőséget, hogy önmagát fejleszthesse.

 

Itt az ideje hát, hogy a fennálló állapoton változtassunk.

 

Nemcsak a Nemzetközi Nőnap alkalmából; meg kell adni minden egyes fiatalnak, nemtől és lakhelytől függetlenül a lehetőséget, hogy céljaikért dolgozhassanak, megfelelő programok és források biztosítsák számukra az egészségügyi feltételeket, az iskoláztatást, lehetőséget adva kreativitásuk fejlesztésére, hogy valóra válthassák álmaikat. A világgazdaság, és a jövőnk is tőlük függ. A PSI, a Nike Alapítvány, és a ruandai Egészségügyi Minisztérium támogatásával működő ruandai 12+Program lehetőséget ad rá, hogy a 10-12 éves ruandai és környékbeli lányok heti rendszerességgel intézményes keretek között találkozhassanak, ahol nemcsak a jövőjüket és az egészségükkel kapcsolatban tájékozódhatnak, hanem szexuális és pénzügyi felvilágosításban is részesülhetnek.


Itt az ideje, hogy nemzetközi szinten is nagyobb figyelmet forditsunk a nőkre!

 

Eredeti cikk

Fordította: Lea Podhradská