Cikkajánló - hemzseg a hibáktól a kormány szegénységellenes jelentése

paper

A civil szervezetekkel való egyeztetés nélkül küldte ki éves, szegénységről szóló jelentését a kormány Brüsszelbe, így a civilek szerint az adathiányok, az eufémizmusok és az elhallgatások jellemzik a dokumentumot. - írja a hvg.hu.

"Adathiány, eufémizmusok, elhallgatások jellemzik az anyagot" - közölte Ferge Zsuzsa szociológus a szociális védelemről és társadalmi befogadásról szóló nemzeti szociális jelentéssel kapcsolatban. Az uniós tagállamoknak évente kötelező ugyanis elkészíteniük jelentésüket arról, hogyan haladnak az Európa 2020 Stratégiában vállalt célok megvalósítása felé, ehhez pedig az EU-s szabályok szerint kötelező lenne egyeztetni a szakmai civil szervezetekkel, valamint az adott terület szakértőivel is - írta a héten a Népszabadság.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat (HAPN) igazgatója, Márton Izabella ezért még márciusban levélben fordult Orbán Viktorhoz, hogy részt vehessenek a jelentés előkészítésében, a szervezet levelét azonban a Nefmi illetékes államtitkárához továbbították, de Soltész Miklós nem válaszolt, a jelentés pedig időközben elkészült.

(...)

Márton Izabella, a HAPN vezetője szerint ezért több hiányosság is jellemzi a Brüsszelbe küldött jelentést, amely nem tér ki a megnövekedett gyermekszegénységi arány kezelésére, arra, hogy a kora gyermekkori nevelés erősítését szolgáló programokat leállította a kormány, illetve hogy a családokat segítő ellátások (például a családi pótlék) vásárlóértéke az emelésének elmaradása miatt csökkent.

A teljes írás itt érhető el (hvg.hu)