A malária világnapja

Írta:  Csiki Ingrid

Malaria kep

"Tartsd fenn a nyereséget, ments életeket! – Fektess a maláriába!" Döntően ez jellemzi a malária elleni küzdelem történetét. Hosszú évtizedek megfeszített munkájának köszönhető, hogy sikerült felvenni a harcot a maláriát terjesztő kórokozók ellen, ezáltal egyre inkább zsugorodik az a bizonyos malária-térkép.

Az, hogy a jövőben mennyire lesz eredményes a milliók életét követelő gyilkos kór elleni harc, attól függ, hogy képesek vagyunk-e a továbbiakban is összefogni olyasmi ellen, ami, bár minket, magyarokat nem érint közvetlenül, mégis megoldandó problémaként fogalmazódik meg az arra érzékenyek számára.

Az elmúlt évek során a malária megfékezésére tett erőfeszítések példátlan lendületet és kiugró megtérülést hoztak. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Afrikában az elmúlt években harmadára csökkent a maláriával kapcsolatos halálesetek száma, valamint mintegy 20 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság száma azokban az országokban, ahol fokozott figyelmet fordítottak a malária ellenes intézkedések kiterjesztésére.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek az eredmények bizony gyenge lábakon állnak, a tendencia bármikor megfordulhat, különösen akkor, ha globális és nemzetközi szinten is csökken a malária-elleni küzdelemre fordított kiemelt figyelem mind a döntéshozók, mind a donorok részéről. Ennek elkerülése érdekében tehát továbbra is folytatni kell a harcot, biztosítani kell a nemzeti programok megvalósulását, a lakosság széles körű hozzáférését ezekhez a programokhoz, az életmentő és a költséghatékony beavatkozásokat. A hosszú távú siker azon is múlik, hogy lesz-e lehetőség további kutatásokra, fejlesztésekre.

A malária elleni küzdelem befektetés, olyan befektetés, melynek célja, hogy 2015-re minimálisra redukálódjon a malária miatt bekövetkező halálozások száma, megvalósuljanak a Milleniumi fejlesztési célok, különös tekintettel a gyermekek túlélésére, az anyák egészségének biztosítására, a szélsőséges szegénység felszámolására, valamint az oktatáshoz való hozzáférés kiterjesztésére.

Forrás: http://www.rbm.who.int/

Kép forrása: cdc.gov